Odkrijte nove zgodbe preteklosti, odkrijte nove predmete, ki smo jih za Vas, izbrali z ljubeznijo, da Vam popestrijo dom in nahranijo dušo.

Prikazovanje 1–24 od 467 rezultatov

Meni
Zapri

PETROLEJKA

220,00 

Petrolejka, izdelana v dunajskem podjetju R. Ditmar Wien, med leti 1890-1900.

Oljna svetilka, z rezervoarjem iz oranžnega stekla, kar je pri to vrstnih petrolejkah izredno redko. Prekrasna za dekoracijo, seveda pa je še vedno uporabna, zato je lahko še dandanes, čudovito svetilo v naših domovih, predvsem ob trenutkih, ko želimo ustvariti, intimno in slavnostno vzdušje. Karl Rudolf Ditmar, ustanovitelj podjetja Ditmar se je rodil 3. maja 1818 v Prenzlau – Brandenburg. Na Dunaj je prišel leta 1839. Na službenem potovanju v Pariz naj bi spoznal še vedno kontroverzno, težko delujočo moderatorsko svetilko. Izboljšanje teh je kmalu postalo njegova glavna skrb. Ditmar je 5. avgusta 1840 ustanovil trgovsko podjetje z oljnimi svetilkami, skodelicami in lakirano pločevino. Nadaljnji korak je bila ustanovitev delavnice za popravilo svetilk, naslednji poskus lastne izdelave. Rudolf je skupaj s svojim bratom Friedrichom, ki ga je povabil na Dunaj, leta 1841 vodil podjetje kot “Gebrüder Ditmar”. V ta namen je bilo izdano “državno dovoljenje za proizvodnjo lakirane pločevine in cinkovega kompozitnega blaga”, ki je ustvarilo pravno podlago za prvo tovarno svetil na Dunaju in v Avstriji. V tem času je bratoma uspelo razviti “dunajsko moderatorsko svetilko”, vzmetno svetilko, ki je zaradi nastavljive zaloge olja hkrati poceni in zanesljiva. Po smrti njegovega brata Friedricha leta 1858 je bil Gebrüder odstranjen iz imena podjetja in je postal: Lampen Fabrik R.Ditmar. Ditmar postane sinonim oljnih svetilk in tako se proizvodnja in njegovi proizvodi začnejo širiti po svetu. Tudi po njegovi smrti leta 1895 podjetje še vedno ohrani njegovo ime in tradicijo. Več o podjetju Ditmar pa si lahko preberete v naši blog objavi: https://spletna-starinarnica.si/ditmar-sinonim-za-petrolejko Petrolejke, so vse od svoje iznajdbe, predstavljale velik pomen v človeških življenjih, ne le da so jih uporabljali za osvetlitev domov, ampak so jih pogosto uporabljali v religioznih obredih, zato še dandanes nosijo veliko simbolno vrednost, na primer v judovstvu goreča oljna svetilka simbolizira osvetlitev poti pravičnim in modrim ter vsem pozitivnim vrednotam. V krščanstvu pa simbolizira večno življenje in samega Boga. Mere: 50 x 14,5 cm Teže: 1,3 kg Petrolejka je odlično ohranjena.
Zapri

OGLEDALO

780,00 

Ogledalo, izdelano v prvi polovici 20. stoletja

Ogledalo, v lesenem pozlačenem okvirju, ročno poslikan z motivi rož.  Čudovit primer beneškega ogledala, v rokoko stilu. Ogledalo ni le čudovit okras za steno, ampak je eden ključnih gradnikov v domovanju. Pomislite, imamo jih na hodnikih, pri vhodnih vratih, v spalnici in nenazadnje v kopalnici, kot pripomoček za osebno urejanje, a ogledala so lahko tudi čudovit prenašalec svetlobe, zato jih lahko obesimo tudi v sobah kjer jih ponavadi ne potrebujemo in s tem vizualno popestrimo sobo in ji dodamo nekaj svetlobe. S starimi ogledali, na katerih zasledimo tudi čudovito patino, v svoj dom vnesemo unikatnost, ki vas bo navdihovala še leta. Mere: 137 x 80 cm Teža: 8,5 kg Ogledalo je odlično ohranjeno.
Zapri

TRAMP ART OKVIR

490,00 

Tramp art okvir, izdelan med leti 1900-1910.

Izjemen lesen okvir za 6 manjših sličič. Vanj lahko uokvirite svojo družino, prednike ali pa v njej pustite originalne fotografije. Lahko pa prepustite svoji domišljiji prosto pot in vanj uokvirite slike ali ogledalca. Fotografije, ki so v njem že od samega začetka, prikazujejo slovensko družino iz začetka 20. stoletja, fotografije so zadaj podpisane, zraven pa je tudi pisemce, kar daje celotnemu okvirju še dodaten čar, ki nas popelje v preteklost. Tramp art – “potepuška umetnost” je bila priljubljena približno od 1870ih do 1940ih. Nihče pravzaprav ne ve kdaj točno se je začela, toda materiali, iz katerih so ga izdelovali, zlasti lesene škatlice za cigare, so postali standardni okoli 1850-ih. Kajenje cigaret je bilo takrat zelo priljubljeno in po zakonu proizvajalci cigaret niso mogli ponovno uporabiti škatel, zato so predstavljale izvrsten vir materiala. Splošno velja, da se je potepuška umetnost razvila iz ljudske umetniške tradicije rezbarjenja. Škatle za cigare in kosi lesa iz razstavljenih lesenih zabojev so bili rezljani in zloženi skupaj, tako v okvirje za slike, kot dodelane škatle in celo kose pohištva. Slog naj bi prišel iz Nemčije in Skandinavije, a ga lahko najdemo v vseh industrializiranih državah. Ime izhaja iz mita, da so tramp art ustvarili potepuhi in da so svoje izdelke po navadi zamenjali za hrano in prenočišče. Čeprav je v tem mitu nekaj resnice, so bili mnogi, ki so izdelovali potepuško umetnost, spretni mojstri, ki so veliko časa posvetili svojim ustvarjalnim prizadevanjem. Večina tramp arta ni podpisanega in datiranega, kar še povečuje mističnost, ki ga obdaja. Več o tramp artu pa si lahko preberete v naši blog objavi: https://spletna-starinarnica.si/tramp-art-potepuska-umetnost Mere: 67,5 x 42,5 x 5 cm Teža: 2 kg Okvir je odlično ohranjen.
Zapri

NAMIZNA LUČ

320,00 

Namizna luč, iz konca 19. stoletja.

Namizna luč iz medenine in marmorja, v obliki korintskega stebra. Mere: 44 x 12 x 12 cm Teža: 3 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNO OGLEDALO

155,00 

Namizno ogledalo, iz konca 19. stoletja.

Izredno detajlirano namizno ogledalo iz litega železa,  z originalnim ogledalom. Okvir ogledala, predstavlja listje in cvetove, finese pa zagotavljajo, da je to kos vrhunskega porekla. Redek kos, ki bo zagotovo vzbudil zanimanje vseh ljubiteljev lepega. Ogledalo ni le čudovit okras za steno, ampak je eden ključnih gradnikov v domovanju. Pomislite, imamo jih na hodnikih, pri vhodnih vratih, v spalnici in nenazadnje v kopalnici, kot pripomoček za osebno urejanje, a ogledala so lahko tudi čudovit prenašalec svetlobe, zato jih lahko obesimo tudi v sobah kjer jih ponavadi ne potrebujemo in s tem vizualno popestrimo sobo in ji dodamo nekaj svetlobe. S starimi ogledali, na katerih zasledimo tudi čudovito patino, v svoj dom vnesemo unikatnost, ki vas bo navdihovala še leta. Mere: 36,5 x 27 x 16 cm Teža: 2,5 kg Namizno ogledalo je odlično ohranjeno,  barva in ogledalo sta originalna.
Zapri

SET STOLOV 4x

180,00 

Set 4ih stolov, iz začetka 20. stoletja.

Čudovit set lesenih stolov, z mrežico na sedalu, ki se bodo odlično podali h katerikoli mizi. Mere: 93 x 46 x 44 cm Teža: 4,8 kg Stoli so obnovljeni, mrežice na sedalih pa so nove. Cena za enega. Možen samo oseben prevzem.
Zapri

BETONSKA GLAVA

340,00 

Betonska glava.

Betonska glava starejšega moškega, bo ekstravaganten okras za vaš vrt, atrij ali stanovanje. Na glavi lahko opazimo patino, ki je nastala skozi leta izpostavljanja vremenskim vplivom. Mere: 41 x 24 x 18 cm Teža: 18 kg Glava je odlično ohranjena.
Zapri

VAZA BACCARAT

1.200,00 

Vaza, izdelana v prestižnem francoskem podjetju Baccarat, v sredini 19. stoletja.

Vnesite luksuz v svoj vsak dan in s to čudovito vazo iz obdobja Napoleona III.,  popestrite vaše prostore. Idealna za osrednji kos na mizi, kjer bo že sama po sebi odličen okras, s cvetličnim aranžmajem, pa bo seveda sploh nekaj posebnega. Vaza je vrhunskega porekla in izdelave, kar lahko vidimo po preciznosti medeninastega pozlačenega podstavka in skrbno izdelanih steklenih vaz, ki so kar v dveh nadstropjih, kar vam daje neskončne možnosti, za ustvarjanje aranžmajev. Podjetje Baccarat, je bilo ustanovljeno leta 1764, ustanovil pa ga je kralj Ludvik XV v kraju Baccarat. Podjetje je bilo ustanovljeno z misijo, da se bo v njem proizvajalo luksuzne in prestižne kose, kar se kmalu tudi izkaže, saj so bili njihovi najpomembnejši kupci kralji kot sta francoski kralj Karl X in Ludvik Filip I., ter predsednik Napoleon III. Njihovi izdelki so s temi prominentnimi imeni, dosegli svetovno slavo in njihove izdelke so kupovali, v Otomanskem cesarstvu, na Portugalskem, v Indiji in celo na Japonskem.  Svoje poslanstvo, izdelavo luksuznih steklenih predmetov, nadaljujejo še danes, njihov asortima pa vsebuje vse od ogledal, vaz, kozarcev, svetil in dekorativnih izdelkov. Mere: 51 x 28 cm Teža: 3,5 kg Vaza je odlično ohranjena.
Zapri

NAMIZNA LUČ

330,00 

Namizna luč izdelana v Franciji, med leti 1900-1910.

Razkošna namizna luč, v značilnih manirah obdobja art nouveau, bo več kot odličen dodatek za vašo mizo, polico ali kot je bil njen prvoten namen osvetlitev not na klavirju. Luč je izdelana iz medenine in je izredno masivna, detajli na njej pa kažejo na vrhunsko kvaliteto izdelave. Mere: 36,5 x 30 x 25 cm Teža: 2,5 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico B15.
Zapri

AUGUSTO COLOMBO – CARLUCCIA

980,00 

Portret Carluccie, ki ga je izdelal priznani italijanski slikar Augusto Colombo.

Izjemen portret mlade Carluccie, ki ga je leta 1924 naslikal slikar Augusto Colombo. Portret je v originalnem okvirju, ki je že sam po sebi čudovit, na njem pa je tudi medeninasta ploščica z imenom slikarja. Njegov fantastičen čut za izvedbo portreta, lahko občudujemo, saj imamo fotografijo Carluccie z njeno družino. Ta portret bo odlična pridobitev za vaš dom, saj vam nudi priložnost, da si ne samo lastite umetnino priznanega slikarja, čigar dela so razstavljena v mnogih muzejih, ampak v svoj dom z njim vnesete dušo prejšnjega stoletja. Augusto Colombo (1902-1969) - slikar, ki je pogosto opredeljen kot vodilni predstavnik figurativnega realizma, je svojo slikarsko pot začel v Milanu, v šoli za umetnost in obrt.  Njegov talent je bil prepoznan že zgodaj, saj je že pri 22ih letih osvojil nagrado "Cesare Sarfatti", ta mu je omogočila, da je lahko svoje slikarsko znanje naslednji dve leti poglabljal v Rimu, Firencah in Parizu. V naslednjih letih je s svojih slikami, sodeloval na mnogih razstavah, njegova prva samostojna razstava pa je bila šele leta 1939 na pobudo Società per le Belle Arti e Permanente.  Colombo je pustil pečat svoje osebnosti v slikah, ki združujejo estetsko vrednost z globoko "človeško" vsebino, kar dokazujejo velike kompozicije v Palazzo Marino in baziliki San Babila v Milanu, v Vittorianu. v Rimu, v zbirkah Ospedale Maggiore v Milanu in bolnišnici Sv. Anna v Comu, v Cassa di Risparmio in Avisu v Milanu ter v javnih in zasebnih zbirkah v Švici, Argentini, Mehiki in Panami.Svojo ljubezen do slikanja pa je prenašal tudi na naslednje generacije, leta 1933, je namreč ustanovil lastno šolo za umetnost, v kateri se je izučilo več kot 800 učencev, v 36 letih delovanja šole. Bil je tudi zavzet antifašist, kar je kazal tudi v svojih risbah, v katerih je prikazoval grozote 2. svetovne vojne in politične dogodke svojega časa. Ni pa se v svojem političnem prepričanju zaustavil le pri slikanju, ampak je med vojno, v Comu, postal tudi poveljnik partizanskega urjenja. Po vojni je nadaljeval s svojo slikarsko potjo in se osredotočal predvsem na večje kompozicije, v katerih se je zelo posvečal verskim motivom.  Njegova dela so še danes izredno priznana in jih najdemo v več muzejih tako v Italiji kot v tujini. Ta posebni veliki človek, ni bil le umetnik, ampak tudi učitelj, aktivist in kritik, ki je celo življenje deloval pod svojim motom: "Slikam, da pokažem stvari in ideje v katere verjamem." Mere: 106 x 79 x 4 cm Teža: 3,5 kg Slika je odlično ohranjena.
Zapri

LANTERNA

170,00 

Lanterna, izdelana v sredini prejšnjega stoletja.

Par čudovitih stropnih lantern, kot nalašč, da z njima okrasite in osvetlite hodnik, stopnišče ali vežo. Mere: 103 x 26 cm Teža: 2,5 kg Lanterni sta odlično ohranjeni. Za žarnice E14. Cena za eno.
Zapri

REX STOL

340,00 

Stol Rex, izdelan v sredini stoletja, v podjetju Stol Kamnik.

Stol Rex  je eden najbolj znanih izdelkov slovenskega industrijskega oblikovanja .Leta 1952 ga je oblikoval in zasnoval arhitekt in oblikovalec Niko Kralj, ki je bil tedaj vodja Stolove razvojne službe. Kralja uvrščajo med svetovne industrijske oblikovalske legende. Rex je bil prvi stol v Sloveniji, oblikovan za množično proizvodnjo, izdelan v tehnologiji stiskane, luknjane vezane plošče. Postal je zgled ergonomsko in funkcionalno brezhibnega izdelka, ter kultni predmet dizajnersko osveščenih posameznikov po vsem svetu. Do danes so izdelali več kot 2 miljona stolov. Stol Rex je vključen v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MOMA v New Yorku, danskega muzeja oblikovanja (Designmuseum Danmark) in Museumsquartierja na Dunaju. Zdaj je lahko ta kultni stol del vašega domovanja, kot stranski stol, ko imate na obisku več gostov, kot vrtni stol ali pa kar tako, tam kjer ga boste lahko vedno občudovali in uživali v njegovi udobnosti. Mere: 83 x 65 x 58,5 cm Teža: 5 kg Stol je odlično ohranjen.
Zapri

VRČ ZA VINO

235,00 

Vrč za vino, izdelan leta 1906 v podjetju WMF.

Vrč za vino v značilnih manirah art nouveaua. Čudovit dodatek v vašo zbirko art nouveau predmetov, izjemno darilo za ljubitelja vina, predvsem pa odličen dodatek vašemu domu, da boste z njim sebi in svojim gostom postregli v slogu. WMF (Württembergische Metallwarenfabrik) je svetovno znani proizvajalec izdelkov za gospodinjstvo, hotele in gostinstvo. Z proizvodnjo so začeli že davnega leta 1853. V njihovi ponudbi pa lahko najdete predmete iz navadnih in plemenitih kovin, ki so priljubljeni zbirateljski predmeti. Mere: 35 x 16 x 14 cm Teža: 1 kg Vrč za vino je odlično ohranjen.
Zapri

NAMIZNA LUČ

160,00 

Namizna luč, iz 70ih let prejšnjega stoletja.

Zanimiva luč, v značilnem stilu "space age" dobe. Kovinska zastorka poskrbi, da je svetloba usmerjena, kar zagotavlja, da bo to odličen pripomoček za branje in pisanje. Mere: 40 x 26 x 15 cm Teža: 1,2 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

BIDERMAJER SAMOSTOJEČE OGLEDALO

890,00 

Samostoječe ogledalo, izdelano v prvi polovici 19. stoletja.

To prefinjeno samostoječe ogledalo iz obdobja bidermajerja, se bo podalo v vsak prostor, v že stilizirane kot tudi minimalistične, saj so njegove poteze sofisticirane, kar zagotavlja da se bo pomešal v vsak slog. Ogledalo bo izredno uporabno tako za domovanje, kjer ga lahko uporabite v spalnici, hodniku ali veži, lahko pa ga bi uporabili tudi v butiku z oblačili. Ogledalo ima možnost nagiba, prav tako pa se pod samim ogledalom skriva tudi uporabna polička, ki jo lahko uporabite za odlaganje pripomočkov. Mere: 186 x 100 x 45 cm Teža: 20 kg Samostoječe ogledalo je odlično ohranjeno.
Zapri

NAMIZNA LUČ

48,00 

Namizna luč, iz prve polovice 20. stoletja.

Par čudovitih namiznih lučk, odlični bosta kot par na nočnih omaricah ali pa na stranskih mizicah v dnevni sobi oziroma kjerkoli si želite popestritve. Kristali so stekleni in nepoškodovani, zaradi njih pa se ustvari izjemna svetloba. Mere: 27,5 x 12 cm Teža: 550 g Lučki sta odlično ohranjeni. Za žarnico E14. Cena za eno.
Zapri

KIP SV. ANDREJA

3.400,00 

Kip sv. Andreja, izdelan v 17. stoletju.

Ta sakralna skulptura sv. Andreja, je edinstven kos preteklosti in redka priložnost, da lahko tak kos umestimo v svoja življenja. Izdelan je iz lesa in dobro vidno je da je rezljanje opravil vrhunski mojster svoje obrti. Poteze so natančno izrezljane, izkušenost umetnika pa se predvsem vidi v podrobnostih, kot so zobje in lasje. Kip svetnika je bil po vsej verjetnosti del večje skulpture, skulpture, ki je vsebovala še več svetnikov ali drugih nabožnih podob in je sestavljala del oltarja. Prepričani smo, da bo ta kos navdušil vse, saj skupaj združuje zgodovino, umetnost in vrhunskost mojstra, ki ga je izdelal. Mere: 68 x 62 x 32 cm Teža: 10 kg Kip je dobro ohranjen.
Zapri

OLJENKA

290,00 

Oljenka iz sredine 19. stoletja

Zanimiva ročno kovana oljenka, je bila v uporabi vse do iznajdbe elektrike. Po navadi so jo polnili z repičnim oljem ali kitovo mastjo, ker pa je svetloba, ki jo proizvedejo takšna goriva šibka, so velikokrat za močnejši plamen zraven primešali še petrolej. Takšne petrolejke, so bile največkrat v uporabi kot delavna svetila. Pri nas lahko najdemo prav takšno, v idrijskem muzeju, kjer je predstavljena kot svetilka za rudarje, v tujini pa se njena uporaba največkrat povezuje s tkalci, saj so tkalke po navadi s tem opravilom začele, ko ni bilo več dela na polju in so se dnevi začeli krajšati, tako jim je dodatna svetloba prišla še kako prav. Danes je ta zanimiva oljenka, lahko privlačen dekorativen kos, predvsem zaradi petelinčka, ki krasi vijak, s katerim oljenko odpremo, da lahko dolijemo olje in zamenjamo stenj. Seveda pa je oljenka še vedno delujoča, vanjo le vlijemo izbrano gorivo in že je pripravljena, da tudi vam osvetli temne dneve in noči. Mere: 61 x 14 x 12 cm Teža: 1,5 kg Oljenka je odlično ohranjena.
Zapri

NAMIZNA LUČ BAROVIER & TOSO

170,00 

Namizna luč iz muranskega stekla, izdelana v 40ih letih prejšnjega stoletja v podjetju Barovier & Toso.

Čudovita namizna luč, ki jo je oblikoval priznani oblikovalec muranskega stekla Ercole Barovier. Odlična pridobitev za prostor v katerem si želite romantično svetlobo, zaradi čudovitega dizajna pa bo tudi čudovit dekorativni kos, na polici, nočni omarici ali mizi. Več o znamenitem podjetju Barovier & Toso pa lahko izveste v naši blog objavi. Mere: 23 x 17 x 10,5 cm Teža: 2 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnica E14.
Zapri

OGLEDALO

388,00 

Ogledalo, izdelano v 60ih letih prejšnjega stoletja.

Manjše ogledalo, s prefinjenimi vzorci v rokoku stilu, s podobo angela in leva, bo kot nalašč za okrasitev in popestritev prazne stene. Ogledalo ni le čudovit okras za steno, ampak je eden ključnih gradnikov v domovanju. Pomislite, imamo jih na hodnikih, pri vhodnih vratih, v spalnici in nenazadnje v kopalnici, kot pripomoček za osebno urejanje, a ogledala so lahko tudi čudovit prenašalec svetlobe, zato jih lahko obesimo tudi v sobah kjer jih ponavadi ne potrebujemo in s tem vizualno popestrimo sobo in ji dodamo nekaj svetlobe. S starimi ogledali, na katerih zasledimo tudi čudovito patino, v svoj dom vnesemo unikatnost, ki vas bo navdihovala še leta. Mere: 64 x 33 x 4,5 cm Teža: 1 kg Ogledalo je odlično ohranjeno.
Zapri

RAZPELO

650,00 

Zelo staro razpelo, izrezljano v naivni tehniki.

Jezus ima čudovite podrobnosti, kot so rebra, roke, zanimivo izrezljan obraz... Mere: 42 x 30 x 9 cm Teža: 0,5 kg Razpelo je dobro ohranjeno.
Zapri

STROPNA LUČ

375,00 

Stropna luč, izdelana v podjetju Banci Firenze, v sredini prejšnjega stoletja.

Stropna luč, ki nas očara z naravnimi elementi, v dizajn so namreč vključeni listi hrasta in praproti.  Pozlata na luči, se je skozi leta čudovito patinirala, kar ji doda še kanček več očarljivosti. Tako je ta izjemna luč, odličen dekorativni in uporabni kos, za katerikoli prostor. Banci Firenze – svoje ime dobi po ustanovitelju Giuseppeju Banciju, ta je vrata svojega podjetja prvič odprl leta 1899, najprej kot trgovino, kasneje pa so dodali še delavnico kjer so restavrirali lestence in ogledala. Hitro so zasloveli kot spretni mojstri, saj so delali kot v preteklosti in uporabljali iste materiale. Mestni predel v katerem se je nahajal Banci, je bil že od srednjeveški časov poznan kot “Zadruga z umetniki in obrtniki” in po celem svetu znan, po spretnih kovaških mojstrih. Zahvaljujoč tej zadrugi, je mesto Firence postalo velika gospodarska sila in središče, kjer so se srečevali znani umetniki in obrtniki. Prav zgodovina mesta in seveda vsa pridobljena znanja, ki jih je dobil v letih restavriranja, pa v 30. letih Giuseppeja Bancija navdihni, da je s svojima otrokoma Gastonom in Ghito, začel izdelovati prve lestence “Banci”. Gaston, že mlad umre, a izdelovanje lestencev se tu ne konča, poslovanje Bancija prevzame Ghita, kasneje pa se družbi pridružijo trije otroci Gastona. Prav ta generacija pa je ime Banci postavila na nov nivo. Prodajo so razširili še v druge države in izdelali nove modele luči. To je privedlo do novih zbirk in novih, unikatnih predmetov, v cvetočem simbiotičnem razmerju med enkratnimi kosi in majhnimi serijskimi produkcijami. Danes Jacopo Banci sodeluje skupaj z očetom Massimom Banci, tako je podjetje Banci že 100 let in štiri generacije, kulturna vrednost in obrtniški ponos Firenc. Mere: 42 x 42 x 13 cm Teža: 1,5 kg Stropna luč je odlično ohranjena. Za devet žarnic E14.
Zapri

INDUSTRIJSKA NAMIZNA LUČ DAZOR

180,00 

Industrijska namizna luč Dazor, model 1000, izdelana v Ameriki, v 50ih letih prejšnjega stoletja.

Namizna luč izjemnega industrijskega videza. Njen dizajn in kakovost izdelave, obljublja da je to luč, ki bo še leta služila svojemu namenu. Zagotovo bo svoje mesto našla v delavnici mojstra, ki pri svojem delu potrebuje dobro osvetlitev. Lahko pa z njo popestrite domovanje v industrijskem slogu. Zagotavlja obilno, enakomerno svetlobo brez senc na široki površini. Zaradi gibljivega vratu z lahkoto spreminjate kot in višino svetlobe. Na podstavku luči sta dva gumba, eden za vklop in drugi za izklop, kar je posledica tega, da v začetku izdelave flurescenčnih luči, le te še niso imele zaganjalnikov. Podjetje Dazor sta leta 1938 ustanovila Harry Dazey in profesor z univerze v Washingtonu Albert Perbal. Natančno uravnotežena luč je v štiridesetih letih revolucionirala industrijo svetilk. Dazor je bil tudi prvi proizvajalec, ki je tehnologijo prenosne delovne svetilke združil s fluorescenčnimi žarnicami. Podjetje še vedno proizvaja podobno razsvetljavo. Dotični model, model 1000, je bil izdelan v  različnih barvah, med leti 1940 in 1960. Njena raba v Evropi je bila najbolj razširjena v Antwerpu v Belgiji, v diamantni industriji, na splošno pa je bila priljubljena svetilka arhitektov in drugih mojstrov, ki pri svojem delu potrebujejo veliko svetlobe. Mere: 52 x 37 x 33 cm Teža: 4,2 kg Luč je dobro ohranjena. Za dve fluorescenčni sijalki T8. Luč je na novo ožičena.
Zapri

OGLEDALO

2.200,00 

Ogledalo iz 19. stoletja.

Pozlačen okvir, z originalnim ogledalom, na katerem je patina in poslikava, ki je zanimiv način "popravila" razpoke, ki je nastala na njem. Ogledalo ni le čudovit okras za steno, ampak je eden ključnih gradnikov v domovanju. Pomislite, imamo jih na hodnikih, pri vhodnih vratih, v spalnici in nenazadnje v kopalnici, kot pripomoček za osebno urejanje, a ogledala so lahko tudi čudovit prenašalec svetlobe, zato jih lahko obesimo tudi v sobah kjer jih ponavadi ne potrebujemo in s tem vizualno popestrimo sobo in ji dodamo nekaj svetlobe. S starimi ogledali, na katerih zasledimo tudi čudovito patino, v svoj dom vnesemo unikatnost, ki vas bo navdihovala še leta. Mere: 110 x 77 x 12,5 cm Teža: 10 kg Ogledalo je dobro ohranjeno.