Odkrijte nove zgodbe preteklosti, odkrijte nove predmete, ki smo jih za Vas, izbrali z ljubeznijo, da Vam popestrijo dom in nahranijo dušo.

Prikazovanje 1–24 od 475 rezultatov

Meni
Zapri

ČRNILNIK

320,00 

Črnilnik, izdelan v 1880 letih, v Angliji.

Prefinjen črnilnik, z okrasi iz biserovine in kristalnimi posodicami za črnilo. Kje so časi, ko je bilo še vse napisano s peresom in so bile mize popackane od črnila? Sedaj si lahko svojo mizo popestrite s tem čudovitim črnilnikom, čeprav ga morda ne boste uporabljali, pa vam bo vsakodnevno vzbujal domišljijo in vas popeljal v nek drug čas. Morda pa se ukvarjate s kaligrafijo ali pa le ljubite star način pisanja, potem vam bo gotovo prišel še kako prav in vam bo poleg čudovitega okrasa na mizi, tudi odličen pripomoček pri pisanju. Mere: 24,5 x 21 x 9,5 cm Teža: 0,8 kg Črnilnik je dobro ohranjen.
Zapri

DOPRSNI KIP

540,00 

Doprsni kip, iz 18. stoletja, izdelan pod rokami kiparja Bernardija.

Doprsni kip izdelan iz terakote,  predstavlja starejšo žensko. Kip bo odlična dopolnitev za katerikoli prostor,  saj s takimi detajli, prostor obogatimo in mu dodamo zgodbo.  Zaradi natančne izdelave, ki kaže na vrhunskost mojstra, ki ga je izdelal, pa je to tudi umetniški kos, ki ga boste z veseljem razstavili na vidnem mestu. Mere: 34 x 20 x 19 cm Teža: 4 kg Doprsni kip je dobro ohranjen. Kip je dvojno signiran, tako na samem kipu kot podstavku.
Zapri

NAMIZNA LUČ

185,00 

Namizna luč, iz začetka 20. stoletja.

Namizna luč v značilnih manirah obdobja art nouveau. Z njo boste popestrili svojo mizo, lahko jo uporabite kot dodatno luč v temnejših prostorih ali pa vam bo razsvetljevala noči na vaši nočni omarici. Kakorkoli se boste odločili, z njo boste v prostor vnesli pristen šarm art nouveaua. Mere: 32 x 21 x 12 cm Teža: 1,4 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

MIZICA REX

260,00 

Mizica Rex, iz sredine prejšnjega stoletja.

Legendarna mizica Rex, ki sodi v kolekcijo najbolj poznanih izdelkov oblikovalca Nika Kralja. Odlična kot stranska ali klubska mizica, ker je zložljiva jo z lahkoto pospravimo, ko je ne potrebujemo in tako prihranimo prostor. Ta pohištvena ikona bo popestrila katerikoli prostor. Mere: 64 x 61 x 51 cm Teža: 5,5 kg Mizica je odlično ohranjena.
Zapri

OGLEDALO

470,00 

Ogledalo iz sredine prejšnjega stoletja.

Čudovito ogledalo v bogatem, rezljanem in pozlačenem  okvirju. Ogledalo ni le čudovit okras za steno, ampak je eden ključnih gradnikov v domovanju. Pomislite, imamo jih na hodnikih, pri vhodnih vratih, v spalnici in nenazadnje v kopalnici, kot pripomoček za osebno urejanje, a ogledala so lahko tudi čudovit prenašalec svetlobe, zato jih lahko obesimo tudi v sobah kjer jih ponavadi ne potrebujemo in s tem vizualno popestrimo sobo in ji dodamo nekaj svetlobe. S starimi ogledali, na katerih zasledimo tudi čudovito patino, v svoj dom vnesemo unikatnost, ki vas bo navdihovala še leta. Mere: 106 x 56 x 9 cm Teža: 4 kg Ogledalo je odlično ohranjeno.
Zapri

GLOBUS

280,00 

Globus, iz sredine prejšnjega stoletja, izdelan v Italiji.

Globusi so od nekdaj priljubljen dodatek v domovih. Stoletja nazaj so predstavljali statusni simbol, kot darilo pa so si ga pogosto izmenjali svetovni voditelji, kot simbol moči in nadvlade. Pomembni kot inštrument so bili pri plovbah, pa tudi kot izobraževalni pripomoček za najmlajše. Tudi danes je globus, lahko osrednja nota prostora, z lučko ki jo ima pa postane tudi zanimiva ambientalna luč. Mere: 55 x 43 cm Teža: 3 kg Globus je odlično ohranjen.
Zapri

PARFUMSKA LUČKA

320,00 

Parfumska lučka, iz 30ih let prejšnjega stoletja.

Ta prav posebna lučka v obliki opice, je izdelana iz porcelana. Oči opice so steklene, tako se ob prižigu zasvetijo. Parfumske lučke so postale popularne nekje v 20 letih prejšnjega stoletja. Kajenje je bilo takrat zelo moderno in tako so kadili povsod. Ljudje pa so si seveda kljub dimu želeli dišečega doma. Takrat se začne izdelava parfumskih lučk, ki so povečini v obliki kipcev, največkrat v živalski podobi, na zadnji strani imajo luknjo, kamor nalijemo dišeče olje, žarnica, ki se v notranjosti dotika predela z oljem, pa ga segreje in s tem poskrbi da se arome razširijo po prostoru. Ta zanimiva lučka, bo tako dodatek za katerokoli sobo, je izredno dekorativna, svetloba je mehka in ambientalna, njena posebna funkcija pa še poskrbi za dodaten čar. Mere: 19,5 x 12 x 10 cm Teža: 1,4 kg Parfumska lučka je odlično ohranjena. Za žarnico E14.
Zapri

STOL REX

370,00 

Stol Rex, izdelan v sredini stoletja, v podjetju Stol Kamnik.

Stol Rex  je eden najbolj znanih izdelkov slovenskega industrijskega oblikovanja .Leta 1952 ga je oblikoval in zasnoval arhitekt in oblikovalec Niko Kralj, ki je bil tedaj vodja Stolove razvojne službe. Kralja uvrščajo med svetovne industrijske oblikovalske legende. Rex je bil prvi stol v Sloveniji, oblikovan za množično proizvodnjo, izdelan v tehnologiji stiskane, luknjane vezane plošče. Postal je zgled ergonomsko in funkcionalno brezhibnega izdelka, ter kultni predmet dizajnersko osveščenih posameznikov po vsem svetu. Do danes so izdelali več kot 2 miljona stolov. Stol Rex je vključen v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MOMA v New Yorku, danskega muzeja oblikovanja (Designmuseum Danmark) in Museumsquartierja na Dunaju. Zdaj je lahko ta kultni stol del vašega domovanja, kot stranski stol, ko imate na obisku več gostov, kot vrtni stol ali pa kar tako, tam kjer ga boste lahko vedno občudovali in uživali v njegovi udobnosti. Predstavljeni stol Rex je nizka "lounge" izvedba. Stol je še posebej zanimiv zaradi barve, ki je pri Rex stolih redka, a zato še posebej iskana. Mere: 76 x 66 x 61 cm Teža: 5 kg Stol je odlično ohranjen.
Zapri

NAMIZNA LUČ

58,00 

Namizna luč iz 1970ih.

Namizna lučka v rdeči barvi, s stekleno zastorko.  Za popestritev vaše mize ali nočne omarice. Mere: 20 x 16 x 9 cm Teža: 1,2 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E14.
Zapri

STENSKA LUČ

740,00 

Stenska luč, izdelana v Italiji, v 40ih letih, prejšnjega stoletja.

Zanimiva stenska luč, izdelana iz kovine ter pozlačena. Luč je zaradi prefinjene izdelave, prava mojstrovina za vaše stene. Z njo boste prostor dekorativno obogatili in vanj vnesli čudovito ambientalno svetlobo. Mere: 61 x 38 x 22 cm Teža: 3,7 kg Luč je odlično ohranjena in na novo ožičena. Za dve žarnice E27.
Zapri

MIZICA

1.350,00 

Mizica izdelana iz bambusa, iz konca 19. stoletja.

Očarljiva mizica iz bambusa, s priročnim predalom in poličkami, bo kot nalašč, da popestri vaš prostor. Zanimive poslikave, ki jih lahko najdemo na njej, ji dodajo še poseben orientalski šarm.  Odlična bo kot stranska mizica v kateremkoli prostoru, saj je možnosti za njeno uporabo in umestitev v prostor ogromno. Ta zanimiva in redka mizica bo prav gotovo všeč vsem, ki si želijo svoj dom opremiti z izjemnimi kosi pohištva. Mere: 124 x 60 x 45 cm Teža: 7 kg Mizica je odlično ohranjena.
Zapri

STEKLENICE SALVADOR DALI

640,00 

Steklenice, ki jih je za podjetje Rosso Antico, oblikoval Salvador Dali, leta 1970.

Umetnik, pri katerem ne rabimo izgubljati besed, saj je en najbolj poznanih umetnikov prejšnjega stoletja, Salvador Dali, je steklenice oblikoval za italijansko podjetje Rosso Antico, ki proizvaja aperitiv. V tistih letih so želeli svoje, že tako poznano ime, saj je bil v tistih časih Rosso Antico poznan kot princ aperitivov, povzdigniti še višje. Tako so k sodelovanju povabili Dalija, ki je za njih oblikoval te surealistične steklene steklenice, na katerih najdemo tudi njegove slike, ki so tudi podpisane. Podjetje je želelo, da bi bile steklenice zbirateljski kos, zato so jih v manjši količini izdelovali med leti 1970 in 1972, nato pa vse modele za izdelavo dotičnih steklenic in odtise za slike uničili, 30. junija 1972. Tako so te steklenice redek in zaželen zbirateljski kos, tako med oboževalci del Salvadorja Dalija, kot ostalih ljubiteljev umetnosti. Mere: 33,5 x 9 cm Teža: 3 kg Steklenice so odlično ohranjene. Cena za komplet.
Zapri

NAMIZNA LUČ

73,00 

Namizna luč iz 40ih let, prejšnjega stoletja.

Simpatična namizna svetilka, iz kovine  in s stekleno zastorko. Kot nalašč za popestritev mize, police ali nočne omarice. Mere: 20 x 18 x 12 cm Teža: 1,6 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E14.
Zapri

KOTEL

135,00 

Kotel, iz 19. stoletja.

Bronast kotel, ki je skozi leta pridobil izjemno patino. Zdaj je lahko prav poseben dekorativen kos v vašem gospodinjstvu. Mere: 27 x 17 cm Teža: 3 kg Kotel je odlično ohranjen.
Zapri

NEOGOTSKA LANTERNA

3.200,00 

Neogotska lanterna, izdelana v prvi polovici 20. stoletja.

Vrhunska lanterna, v slogu, ki nas vse navdihuje, saj je gotski stil, že od nekdaj med bolj priljubljenimi stili, tako zbirateljev kot občudovalcev starinskih kosov. Ta izjemna lanterna je v preteklosti prav gotovo krasila vhod dvorca ali vile, zdaj pa imate tudi sami priložnost, da v svoj dom ali poslovni prostor vnesete ta vrhunski stil, ki nas že ob pogledu na njo, popelje v čas nazaj. Lanterna je izredno posebna, še posebej zaradi jantarnih stekel, ki bodo poskrbela za mehko in toplo svetlobo, v prostoru kjer bo razstavljena. Prepričani smo, da je to luč, ki ne bo le izjemen dodatek vašemu stanovanju, ampak tudi neprecenljiv kos, ki vas bo spremljal še leta. Mere: 88 x 35 cm Teža: 8 kg Lanterna je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

PLIA STOL

165,00 

Plia stol, izdelan konec 60ih let. Za podjetje Anonima Castelli, ga je oblikoval Giancarlo Piretti.

Kultni zložljivi stol Plia, je bil prvič predstavljen na sejmu pohištva v Milanu, leta 1967  in je takoj požel ogromno navdušenje javnosti. Njegov revolucionarni način zlaganja je ponudil povsem nov koncept zložljivih stolov. Prednosti tega izjemnega stola so predvsem lahkotnost in prilagodljivost, ter možnost, da ga uporabljamo tako zunaj kot notri. Zložljivi mehanizem je bil za tiste čase povsem nov in izjemno inovativen. Stol namreč sloni na enem od kovinskih diskov, ki povezuje, hrbet, sedež in noge, tako ga je mogoče zložiti v kompaktno ploščato obliko, debelo le pet centimetrov. O tem inovativnem konceptu, se je razgovoril tudi sam dizajner Piretti, ki mu je slavo prinesel ravno stol Plia in mu dal vzdevek "Thonet 20. stoletja". O svojem konceptu je povedal to: "Če pogledate običajen zložljiv stol iz profila, boste videli, da ima tri zglobe. Našel sem način za skrčenje trikotnega mehanizma v en sam zglob, ki je bil videti tako eleganten in lep, da sem želel, da bi bil popolnoma viden." Stole pa lahko tudi zlagamo enega na drugega ali pa ga zloženega obesimo na stensko kljuko, izdelano posebej za ta namen. Revolucionaren pa ni bil samo nov način zlaganja, ampak tudi uporaba plastike, ki je v tistih časih šele iskala svoje mesto v pohištveni industriji, tako stol Plia, ki kombinira kovinsko ogrodje z plastičnim sedežem in naslonjalom postane simbol dizajna 70ih let.  Stol Plia, je delno povezan tudi z našimi kraji saj je leta 1971 na Bienalu v Ljubljani prejel nagrado BIO5, še eno nagrado pa prejme v Nemčiji leta 1973. Njegova ikoničnost se izkazuje tudi s tem, da je del razstav muzejev moderne umetnosti npr. v legendarnem New Yorškem  muzeju moderne umetnosti (MoMA). Tako je stol Plia idealen sedež za vsako gospodinjstvo, zaradi svojega sodobnega videza in materiala, se odlično prilega sodobnim interjerjem, vključno s stanovanji in terasami, kavarnami, poslovnimi prostori... Ker je stol zložljiv in v svoji zložljivi formi izjemno majhen je idealen kot pomožni stol za vsak dom, saj ga boste z lahkoto shranili do naslednje uporabe. A prepričani smo, da bo ta kultni stol našel svoj prostor kot vsakodnevni stol, saj bo s svojo barvitostjo in nezamenljivim dizajnom v prostor vnesel prav poseben čar. Mere: 75 x 50 x 47 cm Teža: 5,5 kg Stoli so odlično ohranjeni. Cena za enega.
Zapri

TRAMP ART RAZPELO

230,00 

Tramp art razpelo.

Tramp art – “potepuška umetnost” je bila priljubljena približno od 1870ih do 1940ih. Nihče pravzaprav ne ve kdaj točno se je začela, toda materiali, iz katerih so ga izdelovali, zlasti lesene škatlice za cigare, so postali standardni okoli 1850-ih. Kajenje cigaret je bilo takrat zelo priljubljeno in po zakonu proizvajalci cigaret niso mogli ponovno uporabiti škatel, zato so predstavljale izvrsten vir materiala. Splošno velja, da se je potepuška umetnost razvila iz ljudske umetniške tradicije rezbarjenja. Škatle za cigare in kosi lesa iz razstavljenih lesenih zabojev so bili rezljani in zloženi skupaj, tako v okvirje za slike, kot dodelane škatle in celo kose pohištva. Slog naj bi prišel iz Nemčije in Skandinavije, a ga lahko najdemo v vseh industrializiranih državah. Ime izhaja iz mita, da so tramp art ustvarili potepuhi in da so svoje izdelke po navadi zamenjali za hrano in prenočišče. Čeprav je v tem mitu nekaj resnice, so bili mnogi, ki so izdelovali potepuško umetnost, spretni mojstri, ki so veliko časa posvetili svojim ustvarjalnim prizadevanjem. Večina tramp arta ni podpisanega in datiranega, kar še povečuje mističnost, ki ga obdaja. Več o tramp artu pa lahko izveste tu: https://spletna-starinarnica.si/tramp-art-potepuska-umetnost Mere: 52 x 25 x 9 cm Teža: 1,4 kg Razpelo je odlično ohranjeno.
Zapri

PISARNIŠKI STOL

280,00 

Pisarniški stol iz 30ih let, prejšnjega stoletja.

Lesen vrtljiv stol, bo dodal šarm vsaki delovni sobi.  Primeren za vsako delovno ali pisalno mizo. Zaradi navoja nastavljiv v višino. Mere: 78 x 54 cm Teža: 4,5 kg Stol je dobro ohranjen.
Zapri

SLON

76,00 

Figura slona, iz 50ih let prejšnjega stoletja.

Zanimiva figura slona, izdelana iz kaširanega papirja ter usnja. Odličen dekorativen kos za vse ljubitelje živali in simbolike. Slona lahko postavite v zakonsko spalnico, saj naj bi simbol slona krepil odnose, povečeval plodnost in preprečeval nezvestobo. Če želite pomagati otroku pri učenju, skulpturo slona postavite na njegovo pisalno mizo, saj naj bi slon okrepil  znanje in pomagal izboljšati raven osredotočenosti. Za uspešnost podjetja pa skulpturo slona postavite ob glavna vrata, njegovo prezenca bo namreč energizirala vaš posel. Čeprav naj bi bili sloni, ki prinašajo srečo tisti z dvignjenim rilcem, je simbolika slona s spuščenim rilcem prav tako srečna, spuščen rilec naj bi namreč predstavljal dolgoživost in sposobnost reševanja izzivov. Mere: 32 x 32 x 15 cm Teža: 700 g Slon je dobro ohranjen.
Zapri

NAMIZNA LUČ

190,00 

Namizna luč. iz začetka 20. stoletja.

Namizna luč v značilnih manirah obdobja art nouveau. Z njo boste popestrili svojo mizo, lahko jo uporabite kot dodatno luč v temnejših prostorih ali pa vam bo razsvetljevala noči na vaši nočni omarici. Kakorkoli se boste odločili, z njo boste v prostor vnesli pristen šarm art nouveaua. Mere: 24 x 21 x 15,5 cm Teža: 750 g Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

LANTERNA

144,00 

Lanterna, iz sredine prejšnjega stoletja.

Čudovita medeninasta lanterna, z graviranimi stekli, kot nalašč za popestritev predsobe, hodnika ali stopnišča. Mere: 78 x 22 x 16 cm Teža: 2,6 kg Lanterna je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

PLADENJ BAROVIER

485,00 

Pladenj izdelan v 40ih letih, izpod rok mojstra oblikovanja muranskega stekla Ercola Barovierja.

Pladenj je bil izdelan v Italiji v steklarni Barovier, ki velja za eno najstarejših še delujočih podjetij. Pod njegov dizajn se je podpisal Ercole Barovier, ki je vso svojo pozornost, usmeril v izjemne detajle. Ogledalo, ki predstavlja dno pladnja, je gravirano in prikazuje romantično pokrajino s parom, rob pladnja je okrašen s steklom v katerem je zlati prah, držala pladnja, pa so medeninasta in pozlačena. Vsak detajl, ki ga pogledamo od blizu, nam prikazuje izjemno natančnost pri delu in so odraz mojstra, ki jim je posvetil svoje življenje. Odličen dodatek za vsak dom. Postavite ga na mizo, kjer bo izjemen dekorativen kos, z njim pa boste tudi postregli s pijačo in prigrizki, ter tako navdušili vaše goste. Mere: 50,5 x 42 x 5 cm Teža: 3,2 kg Pladenj je odlično ohranjen.
Zapri

KAJMAN

79,00 

Kajman, iz sredine 20. stoletja.

Nagačeni kajman, ki je bil izdelan v času, ko je bilo veliko zanimanje za eksotične živali, ki jih pri nas nisi mogel videti, tehnologija pa seveda še ni dajale te možnosti. Tako so se na lastne oči prepričali v obstoj nekaterih nenavadnih bitij. Dandanes je nagačevanje sicer dobilo drugačen, negativen prizvok,  a je to še danes izredno zanimiv in eksotičen okras, ki bo pogosto tudi osrednja tema mnogih pogovorov. Mere: 22 x 17 x 10 cm Teža: 100 g Kajman je odlično ohranjen.
Zapri

INDUSTRIJSKA NAMIZNA LUČ DAZOR

220,00 

Industrijska namizna luč Dazor, model 2324, izdelana v Ameriki.

Namizna luč izjemnega industrijskega videza. Njen dizajn in kakovost izdelave, obljublja da je to luč, ki bo še leta služila svojemu namenu. Zagotovo bo svoje mesto našla v delavnici, mojstra, ki pri svojem delu potrebuje dobro osvetlitev. Lahko pa z njo popestrite domovanje v industrijskem slogu. Zagotavlja obilno, enakomerno svetlobo brez senc na široki površini. Ima patentirano  nastavljivo ročico za gladko in enostavno namestitev luči v kateri koli položaj. Proti utežna vzmet je popolnoma zaprta, da je povsem varna pred prahom. Glavni del podstavka se lahko premika nazaj in naprej, kot tudi vrtljivo za 180 stopinj vodoravno. Zgornji del vratu se lahko premika tudi gor in dol. Senčni del svetilke se lahko premika za 180 stopinj vodoravno. Prav tako se lahko premika gor in dol ter naokrog s krožnimi gibi. Na vrhu senčnika sta dva gumba, eden za vklop in drugi za izklop. Podjetje Dazor sta leta 1938 ustanovila Harry Dazey in profesor z univerze v Washingtonu Albert Perbal. Natančno uravnotežena luč je v štiridesetih letih revolucionirala industrijo svetilk. Dazor je bil tudi prvi proizvajalec, ki je tehnologijo prenosne delovne svetilke združil s fluorescenčnimi žarnicami. Podjetje še vedno proizvaja podobno razsvetljavo. Dotični model, model 2324, je bil izdelan v nekaj različicah in različnih barvah, med leti 1940 in 1990. Njena raba v Evropi je bila najbolj razširjena v Antwerpu v Belgiji, v diamantni industriji. Mere: 68,5 x 28 x 20,5 cm Teža: 8 kg Luč je dobro ohranjena. Za dve fluorescenčni sijalki T8.