Predmeti, ki zaradi svojih unikatnih in specifičnih karakteristik, nimajo posebej izdelane kategorije. Torej kategorija, kjer boste našli zanimive in nenavadne predmete.

Prikazovanje 1–24 od 51 rezultatov

Meni
Zapri

GLOBUS

280,00 

Globus, iz sredine prejšnjega stoletja, izdelan v Italiji.

Globusi so od nekdaj priljubljen dodatek v domovih. Stoletja nazaj so predstavljali statusni simbol, kot darilo pa so si ga pogosto izmenjali svetovni voditelji, kot simbol moči in nadvlade. Pomembni kot inštrument so bili pri plovbah, pa tudi kot izobraževalni pripomoček za najmlajše. Tudi danes je globus, lahko osrednja nota prostora, z lučko ki jo ima pa postane tudi zanimiva ambientalna luč. Mere: 55 x 43 cm Teža: 3 kg Globus je odlično ohranjen.
Zapri

KAJMAN

79,00 

Kajman, iz sredine 20. stoletja.

Nagačeni kajman, ki je bil izdelan v času, ko je bilo veliko zanimanje za eksotične živali, ki jih pri nas nisi mogel videti, tehnologija pa seveda še ni dajale te možnosti. Tako so se na lastne oči prepričali v obstoj nekaterih nenavadnih bitij. Dandanes je nagačevanje sicer dobilo drugačen, negativen prizvok,  a je to še danes izredno zanimiv in eksotičen okras, ki bo pogosto tudi osrednja tema mnogih pogovorov. Mere: 22 x 17 x 10 cm Teža: 100 g Kajman je odlično ohranjen.
Zapri

SAMOSTOJEČ PEPELNIK

157,00 

Samostoječ pepelnik, iz sredine prejšnjega stoletja.

Mizica s pepelnikom, bo dobrodošla pridobitev za vašo teraso, balkon... Je zelo priročna, saj ne bo služila le kadilcem, ampak bo zaradi dekorativnega videza tudi odlična popestritev prostora. Pepelnik je narejen na vzmet, kar pomeni, da se pokajeni cigareti, pospravijo vanj, s čimer si zagotovite manj umazanije, saj veter tako ne more razpihati pepela. Mere: 76 x 30,5 x 30,5 cm Teža: 4,7 kg Samostoječ pepelnik je odlično ohranjen.
Zapri

TORBICA

240,00 

Torbica, iz 50ih let prejšnjega stoletja, izdelana v Ameriki.

Torbice izdelane iz lucita, so bile najbolj zaželen modni kos v sredini prejšnjega stoletja.  Lucite - trdo plastiko, je razvil DuPont leta 1931, a se je v namene mode in notranjega oblikovanja, začela uporabljati šele po drugi svetovni vojni. Prve torbice iz lucita, so bile predstavljene konec 40ih let in  takoj dobile svoje mesto med najbolj iskanimi modnimi dodatki tistega časa. Takšne torbice, so pravzaprav simbol tiste ere, saj so najnovejši materiali in dizajni predstavljali novo dobo. Predstavljena torbica, je odličen prikaz zakaj so bile te torbice tako priljubljene. Pokrov torbice je čudovito dodelan, perla na zaponki pa daje občutek razkošnosti. Tako se združita robustnost lucita in eleganca oblikovanja. Tudi vi, dodajte v svojo modno kolekcijo, to ikonično torbico in prepričani smo, da z njo ne boste ostali neopaženi. Mere: 24 x 14 x 10 cm Teža: 600 g Torbica je dobro ohranjena.
Zapri

KOZARCI

23,00 

Kozarci Duralex, z art nouveau podstavki izdelani pri WMF.

Zanimiva združitev dveh kosov preteklosti. Držalo kozarca je izdelano v legendarnem podjetju WMF v začetku stoletja, stekleni kozarci pa so iz 50ih let, izdelani pri podjetju Duralex, ki je poznano po svojih izdelkih iz kaljenega stekla. To pomeni, da niso le izredno dekorativni, ampak tudi izredno vzdržljivi, kar vam zagotavlja, da boste lahko komplet z užitkom uporabljali vrsto let. Mere: 9,5 x 9 x 7 cm Teža: 200 g Set je dobro ohranjen.
Zapri

RAZPELO

128,00 

Razpelo, iz 19. stoletja.

Razpelo, ki mu manjka nekaj koščkov, kar pa ga naredi na poseben način unikatnega. Izjemen kos, pri katerem lahko občutimo njegova preživela desetletja. Mere: 46 x 21 x 8,5 cm Teža:  0,5 kg Razpelo je dobro ohranjeno.
Zapri

ČAJNIK

136,00 

Čajnik izdelan v podjetju WMF, leta 1905.

Čudovit secesijski čajnik, s katerim boste navdušili vaše obiske, sebi pa vsakodnevno privoščili razvajanje s tem luksuznim čajnikom. Na dnu čajnika so oznake, ki potrjujejo pristnost, WMF znak, ki predstavlja noja, pa nam govori o času njegove izdelave. WMF (Württembergische Metallwarenfabrik) je svetovno znani proizvajalec izdelkov za gospodinjstvo, hotele in gostinstvo. Z proizvodnjo so začeli že davnega leta 1853. V njihovi ponudbi pa lahko najdete predmete iz navadnih in plemenitih kovin, ki so priljubljeni zbirateljski predmeti. Mere: 24 x 17 x 16,5 cm Teža: 0,5 kg Čajnik je odlično ohranjen.
Zapri

SEF

92,00 

Sef iz 19. stoletja.

Zanimiv mali sef, izdelan v 19. stoletju, kar dokazuje dejstvo, da je v celoti zakovičen in nima niti enega vara - v originalu, na neki točki, so v sef očitno vlomili in ga nato zavarili nazaj. Kakšna je zgodba za tem je neznanka, lahko da je njegov lastnik izgubil ključ in se na ta način želel dokopati do notranjosti, lahko pa je bil sef ukraden in je zmikavt na ta način prišel do dragocenosti v njem. Vsekakor so nekoč v njem morali hraniti nekaj pomembnega. Je v celoti kovinski, zato masiven in težak, poleg tega pa ima delujočo ključavnico s ključem, kar pomeni, da v njem lahko še vedno hranite denar in dragocenosti. V modro barvo, je moral biti pobarvan v kasnejšem obdobju, zdaj je ta ravno prav obrabljena in sefu le doda barvito očarljivost. Idealen za shranjevanje vaših zakladov, poleg tega pa tudi izjemen dekorativen predmet. Mere: 13 x 9 x 9 cm Teža: 1,1 kg Sef je odlično ohranjen.
Zapri

SVETLOBNI ZNAK LAŠKO PIVO

430,00 

Svetlobni znak Laško pivo, iz 60ih let prejšnjega stoletja.

Obojestranski svetlobni znak, izjemno redek reklamni napis legendarnega Laškega piva. Izjemen kot nostalgičen dekor v vašem domu ali pa bo svoje mesto ponovno našel v gostinstvu ali trgovini. Nostalgičen kos, za vse prave pivoljubce, zato tudi čudovito darilo za nekoga, ki zbira pivovarske kose ali pa je le velik ljubitelj, tega najbolj priljubljenega alkoholnega napitka. Mere: znak: 75 x 33 x 15 cm  veriga: 50cm Teža: 5,5 kg Znak je obnovljen, ter na novo ožičen. Deluje na neonsko žarnico.
Zapri

GASILSKO VEDRO

36,00 

Gasilsko vedro, iz 80ih let prejšnjega stoletja.

Zanimivo gasilsko vedro, ki bo zaradi svoje barvitosti izjemna dopolnitev industrijsko opremljenega domovanja, pisarne ali bara. Odlična izbira tudi kot darilo za gasilca ali gasilskega navdušenca in odličen zbirateljski kos za vse zbiratelje gasilskih predmetov. Mere: 30 x 29 cm Teža: 1,2 kg Gasilsko vedro je dobro ohranjeno. Na nekaterih delih manjka nekaj barve.
Zapri

ZAPESTNICE

19,00 

Zapestnice iz lucita, iz 60ih let prejšnjega stoletja.

Nakit iz lucita so začeli izdelovati v 40ih letih prejšnjega stoletja. Lucit je visokokakovostna različica akrilne smole, ki jo je leta 1937 razvil DuPont. Cenjena je predvsem zaradi svoje trdnosti, kristalne prosojnosti in fleksibilnosti ter odpornosti na UV žarke, veter in vodo. Zato se je in se še ta različica akrilne smole uporablja predvsem pri izdelavi oken, pohištva in seveda pri modnem ustvarjanju. Lucit je drugače kristalno čist, z dodajanjem pigmentov pa dobimo barvite različice kot so predstavljene zapestnice. Lucit je znan tudi po svoji vzdržljivosti in prilagodljivosti, prav tako pa je odporen na praske, kar zagotavlja, da boste lahko zapestnice nosili še leta in jih morda nekoč zapustili svojim zanamcem. Zapestnice lahko nosite posamično, lahko pa ustvarite dramatičen videz in na roko nadenete, več raznobarvnih zapestnic. Mere: 8,5 x 7,5 cm Teža: 16 g Zapestnice so odlično ohranjene.
Zapri

RAČUNOVODSKI KALKULATOR

72,00 

Računovodski kalkulator Everest, izdelan v Italiji leta 1955.

Izjemen kalkulator, ki nam da vpogled v preteklo stoletje. Kalkulator so uporabljali za hitrejše računanje in si z izpiski pomagali, k natančnejšemu vodenju računov in drugih enot. Predstavljeni kalkulator je iz prve serije, ko so začeli izdelovati kovinske. Sam stroj je bil izdelan v italijanskem mestu Crema, kjer so pod okriljem Società Anonima Serio leta 1932 začeli izdelovati pisalne stroje, katerim so nato hitro sledili tudi kalkulatorji. Model Everest je bil en najbolj prepoznavnih in na koncu tudi njihov zaščitni znak. Kalkulator je lahko čudokrasen dekorativni predmet v pisarni ali in seveda izjemen zbirateljski kos. Mere: 34 x 21 x 19,5 cm Teža: 12 kg Kalkulator je odlično ohranjen, a primeren le za dekoracijo.
Zapri

LUKNJAČ

225,00 

Luknjač, iz 1890ih.

Luknjač za čeke ali perforator, je bil izdelan v Chicagu v podjetju B.F. Cummins. Luknjač se je uporabljal kot zaščita pred poneverbo čekov. Z njegovo pomočjo so na čeke zapisovali zneske, tako se je možna goljufija hitro spregledala. Luknjač naredi majhne okrogle luknje, ki tvorijo številke, črke in simbole. Oseba, ki pripravlja ček, postavi ček v luknjač, tako da je glava tiskalnika (vrsta zelo majhnih igel) centrirana nad polje na čeku, kamor bi sicer izpisali znesek čeka. S kombinacijo vzvoda in številčnice na luknjaču za ček operater vnese denarni znesek, tako da najprej obrne gumb na želeno številko in nato pritisne na ročico. Obstajali sta dve različici takšnega perforatorja, pri podjetju pa so patentirali tri modele, predstavljeni je najmlajša in najbolj izpopolnjena različica, ki je bila patentirana leta 1892. Podjetje ga je takrat oglaševalo, kot edini luknjač, ki lahko perforira zgoraj, spodaj ali na sredini čeka, da je izjemno enostaven za uporabo, hiter in se ga lahko upravlja le z eno roko, zato ni presenečenje, da je v prodaji ostal vse do leta 1930. Luknjač je še vedno delujoč, zato ga lahko uporabite za njegov prvotni namen ali pa za izpisovanje cen na artiklih, je pa to odličen zbirateljski kos in predmet, ki lahko na pisalni mizi ustvari izjemen vtis. Odličen kos iz preteklih časov, z zgodbo in dušo. Mere: 28 x 12,5 x 11,5 cm Teža: 2,6 kg Luknjač je dobro ohranjen in delujoč.
Zapri

ČAJNIK

115,00 

Čajnik, iz leta 1911.

Posrebren čajnik, s posodico za mleko, je lahko čudovit okras na vaših kuhinjskih policah, seveda pa ga še vedno lahko uporabite in z njim naredite nepozabno čajanko. Mere: 28,5 x 15 x 13,5 cm Teža: 550 g Čajnik je dobro ohranjen.
Zapri

PRSTANI

16,00 

Prstani iz lucita iz 60ih let prejšnjega stoletja.

Nakit iz lucita so začeli izdelovati v 40ih letih prejšnjega stoletja. Lucit je visokokakovostna različica akrilne smole, ki jo je leta 1937 razvil DuPont. Cenjena je predvsem zaradi svoje trdnosti, kristalne prosojnosti in fleksibilnosti ter odpornosti na UV žarke, veter in vodo. Zato se je in se še ta različica akrilne smole uporablja predvsem pri izdelavi oken, pohištva in seveda pri modnem ustvarjanju. Lucit je drugače kristalno čist, z dodajanjem pigmentov pa dobimo barvite različice kot so predstavljeni prstani. Lucit je znan tudi po svoji vzdržljivosti in prilagodljivosti, prav tako pa je odporen na praske, kar zagotavlja, da boste lahko prstane nosili še leta in jih morda nekoč zapustili svojim zanamcem. Prstani so vedno zabaven modni dodatek, še posebej v tako izjemnih barvah, ki poskrbijo da bo vaš celostni izgled res prišel do izraza. Mere: cca. 1,5 cm Teža: 4,4 g Prstani so odlično ohranjeni. Cena za enega.
Zapri

OPRAVLJIVKINA UZDA

920,00 

Opravljivkina uzda, iz 17. stoletja.

Opravljivkina uzda ali scolds bridle, je grozovita naprava, ki se je začela uporabljati na Škotskem v 16. stoletju, od tam pa se je njena uporaba razširila najprej v Anglijo, nato v Nemčijo in nato še po drugih evropskih državah. Njen namen je bil povzročiti sramoto, neugodje in bolečino, za tistega, ki jo je nosil. Velikokrat so bile uzde narejene v obliki maske s popačenimi obraznimi potezami - ogromna ušesa, nos, rogovi... Marsikatera pa je imela na vrhu tudi zvonček, tako da se je tistega, ki jo je nosil opazilo že na daleč, kar je povzročilo še dodatno sramoto nosilcu. Uzda, ki jo je kaznovanec moral nositi najmanj nekaj ur, je povzročila da med njeno nošnjo nisi mogel jesti, piti in kar je najpomembneje govoriti. Uzda je namreč izdelana tako, da se v usta vstavi kovinski del, kar drži jezik na mestu - podobno kot pri konjski vpregi. Pri tistih najbolj grozovitih primerih, imajo ti železni ustni vstavki tudi bodice, kar pomeni da povzročijo še dodatno bolečino. Uzda se je kot kazen največkrat uporabljala za ženske, ki so bile preveč glasne oziroma so se rade spuščale v prepire v javnosti, še posebej tiste, ki so se rade usajale nad oblastjo. Po navadi so bile te ženske vdove oziroma ostarele ženske, ki niso bile pod moško "kontrolo". Drugo ime za uzdo - čarovniška uzda, pa nam razkrije, da je tako kazen doletela tudi tistega, ki je bil obtožen čarovništva. Namestili so jim jo med čarovniškimi sojenji, saj je "čarovnici" preprečila, da bi izrekla uroke nad svoje rablje in skupnost. Velikokrat pa je taka kazen doletela tudi neubogljive žene in so jim jo nadeli na prošnjo moža. Niso sicer bile le ženske tiste, ki jih je doletela taka kazen. Če so te dojemali kot grožnjo splošnemu dobremu, je tudi moškega doletela taka kazen. A seveda je bila ta kazen predvsem rezervirana za ženske, za opravljivke, prešuštnice, prostitutke in čarovnice, ter ženske, ki so bile pred svojim časom, saj se je v časih ko se je uporabljala uzda, ženske smatralo za ubogljive, tihe in spodobne. Kakršnokoli kazanje lastnega mnenja je kazalo na neuklonljivost takratni oblasti, kar pa je bilo seveda nedopustno v takratni konservativni družbi. Kar pa je morda še najbolj šokantno in presenetljivo, pa je dejstvo da je bila taka kazen v Angliji ukinjena šele leta 1967, v časih, ko so ženske končno začele pridobivati svoje pravice. Dotičen primerek opravljivkine uzde, je dober pokazatelj pretekle družbe in opomin česa vsega smo ljudje sposobni. Naj bo uzda pripovedovalka pretekle zgodovine in naj bo tisti kos, ki bo vedno znova vnel debato o preteklih časih. Mere: 26 x 25,5 x 21 cm Teža: 3,2 kg Opravljivkina uzda je odlično ohranjena, s ključavnico in pripadajočim ključem.
Zapri

SPREHAJALNA PALICA

460,00 

Sprehajalna palica.

Izjemna sprehajalna palica, ki je umetelno izrezljana. Na njej so podobe stavb, cerkva ter Jezusa in Marije. Žal njej izvor ali starost nista znana, a kljub temu se vidi izjemno spretnost in natančnost, človeka, ki jo je izdelal, zato čudovit primerek za zbirko. Mere: 90 cm Teža: 450 g Sprehajalna palica je dobro ohranjena.
Zapri

LEKARNIŠKA STEKLENICA

98,00 

Lekarniška steklenica, iz konca 19. stoletja.

Velika steklenica iz debelega stekla, v katerem so v lekarnah hranili aqua calcis (razredčena vodna raztopina kalcijevega hidroksida). Prav gotovo, nas pogled na to steklenico popelje nazaj v čas, zato je to lahko izjemen detajl v vsakem domu ali poslovni dejavnosti. Predmet, ki bo prav gotovo vnel kakšno debato o starih časih, predvsem pa dekorativen kos z dušo in preteklostjo. Mere: 45,5 x 20 cm Teža: 3,5 kg Lekarniška steklenica je odlično ohranjena, manjka ji le zamašek.
Zapri

ČASOPISNA TORBICA

80,00 

Časopisna torbica iz 70ih let, izdelana v Veliki Britaniji, iz revije Harpers & Queen, sedaj poznana pod imenom Harpers Bazaar.

Izjemen vintage dodatek za vse dame, ki rade izstopajo. Torbice, ki spominjajo na zvito revijo, so bile priljubljen modni kos v 70ih letih, pred časom pa so ponovno našle svoje mesto med modnimi navdušenkami. Mere: 30 x 12 x 6 cm Teža: 200 g Torbica je odlično ohranjena.
Zapri

STOJALO ZA POKRIVALA

118,00 

Stojalo za pokrivala, iz sredine 19. stoletja.

Struženo leseno stojalo za pokrivala, bo odličen dodatek v vsaki garderobi, saj boste na njem hranili svoje najljubše pokrivalo. Ker pa je bil že včasih izdelan za izložbeni element, v klobučarstvu, lahko svoje mesto ponovno najde tam. Mere: 39 x 14 cm Teža: 320 g Stojalo za pokrivala je dobro ohranjeno.
Zapri

PEPELNIK

68,00 

Pepelnik, iz sredine prejšnjega stoletja.

Medeninast pepelnik, s tremi skodelicami, ki jih enostavno odstranimo, da jih lahko izpraznimo in očistimo. Zaradi čudovitega stojala, zanimiv osrednji predmet, za mizo na terasi ali balkonu. Mere: 28 x 22 cm Teža: 900 g Pepelnik je odlično ohranjen.
Zapri

ŠKATLA ZA ZAČIMBE

230,00 

Škatla za začimbe, iz zgodnjega 19. stoletja, iz Indije.

Zanimiva iz enega kosa lesa izdelana škatlica za začimbe, s pokrovom ki se odpira na stran in ročno kovano zakovico . Takšne škatlice (masaladabbis) so umetniški predmeti in se v družini prenašajo iz generacije v generacijo. Čudovit kos, ki ga lahko še danes uporabite za prvotni namen ali pa v njem hranite druge manjše predmete. Je pa zaradi svoje odlične izdelave in enkratnega videza, tudi odličen dekorativni kos. Mere: 34 x 15,5 x 10cm Teža: 1,3 kg Škatlica je odlično ohranjena.
Zapri

STOJALO ZA NOTE

410,00 

Stojalo za note, iz 19. stoletja.

V celoti ročno kovano, stojalo za note. Odličen pripomoček za vsakega inštrumentalista, prav tako pa izjemen dekorativen dodatek v prostoru kjer se bo uporabljal. Stojalo je nastavljivo v višino in zaradi tega še posebej priročno. Stojalo bi se lahko uporabilo tudi v gostilni ali lokalu, za prezentacijo menija. Mere: 105-133 x 50 x 30 cm Teža: 12,5 kg Stojalo za note je odlično ohranjeno.
Zapri

VINTAGE LABORATORIJSKE STEKLENIČKE

125,00 

Vintage laboratorijske stekleničke. z oznakami TLS Pula in Boral Pula, izdelane v Jugoslaviji.

Zanimiv dodatek za dom, lahko jih uporabite kot zanimive vazice za rože, bodo pa tudi same po sebi čudovit industrijski okras. Čudovita kolekcija za vse ljubitelje industrijskega stila ali industrije sredine stoletja. Mere: 32 cm Teža: 2 kg Stekleničke so odlično ohranjene. Cena za set.