Predmeti, ki zaradi svojih unikatnih in specifičnih karakteristik, nimajo posebej izdelane kategorije. Torej kategorija, kjer boste našli zanimive in nenavadne predmete.

Prikazovanje 1–24 od 48 rezultatov

Meni
Zapri

JANZENISTIČNO RAZPELO IZ KOSTI

120,00 

Janzenistično razpelo, izdelano v 18. stoletju.

Leseno razpelo z Jezusom in lobanjo, ki sta naivno izrezljana iz kosti.  Njegove roke so bolj vertikalne kot horizontalne, kar je značilno za janzenistične križe. Odličen primerek razpela, ki bo čudovita pridobitev v vsaki zbirki. Janzenizem je bilo versko gibanje znotraj katoliške cerkve, ki se je razvilo v 17. stoletju v Franciji. Gibanje je izhajalo iz naukov nizozemskega teologa Corneliusa Jansena, ki je zagovarjal strog in asketski pogled na krščansko vero. Glavne značilnosti janzenizma vključujejo poudarek na človekovi pogubi in grešnosti ter na Božji milosti kot edinem sredstvu za odrešenje. Janzenizem je bil tudi proti razkošju in posvetnemu življenju ter je zagovarjal strogo moralnost in ponižnost. Na Slovenskem se janzenizem ni tako močno razširil kot v nekaterih drugih delih Evrope. Vpliv janzenizma na Slovenskem se je predvsem kazal v duhovnih krogih, kjer so nekateri duhovniki in teologi pridigali o strožji moralni in verski praksi ter nasprotovali določenim vidikom katoliške cerkve tistega časa. Vendar pa se janzenistična gibanja niso razvila v tolikšni meri kot v nekaterih drugih delih Evrope, in zato ni imelo tako velikega vpliva na slovensko družbo in kulturo. Mere: 32 x 12 x 2 cm Teža: 0,3 kg Razpelo je dobro ohranjeno.
Zapri

KOVINSKA GLAVA

180,00 

Kovinska glava.

Zanimiv in unikaten kip deklice, izdelan iz aluminija. Avtor in njena namembnost žal nista znani. Mere: 24 x 18 x 18 cm Teža: 8,1 kg Kovinska glava je dobro ohranjena.
Zapri

SKRINJICA

62,00 

Skrinjica iz začetka 20. stoletja, izdelana v Angliji.

Plehnata skrinjica, primerna za shranjevanje nakita, denarja ali drugih drobnih dragocenosti. V njej najdemo priročen razdelek, da so lahko vaši predmeti v njej lepše razporejeni. Skrinjica ima dva originalna ključa in delujočo ključavnico.  Čudovit masivni kovinski ročaj, pa mu dodaja karakter "Belle Époque", obdobja v katerem je bil izdelan. Mere: 27 x 17 x 12 cm Teža: 1 kg Skrinjica je dobro ohranjena.
Zapri

MILNIK

38,00 

Milnik, iz začetka 1900.

Zanimiva emajlirana posodica za milo v čudoviti modri barvi, s kljukico na katero lahko obesimo krpico, gobico... Lahko jo uporabite za njen prvoten namen ali pa jo uporabite za stenski svečnik ali pa kot držalo za drobnarije. Mere: 25 x 18 x 11 cm Teža: 250 g Milnik je dobro ohranjen. Ima sicer kar nekaj patine, kar pa mu le doda na pristnosti in očarljivosti.
Zapri

ZDRAVNIŠKA TORBA

80,00 

Zdravniška torba, iz začetka 20. stoletja.

Usnjena torba, ki je bila izjemno popularna med zdravniki in babicami. V preteklosti so namreč zdravniki pogosto zdravili ljudi na domu, prav tako so ženske večinoma rojevale doma, tako so zdravniki in babice, vse potrebne pripomočke, prenašali prav v takšnih torbah, ki so zagotavljale vzdržljivost in priročnost. Torba je še vedno uporabna, zapiralni mehanizem še vedno služi svojemu namenu, tako je lahko zanimiv modni dodatek, ki v sebi nosi del zgodovine ali pa čudovit dekorativni kos, za vse ljubitelje medicinske zgodovine. Mere: 42 x 18 x 17 cm Teža: 1 kg Zdravniška torba je dobro ohranjena, manjka ji le ključek.
Zapri

KOZAREC ZA VINO

230,00 

Kozarec za vino, ki ga je izdelalo prestižno francosko steklarsko podjetje Saint Louis v zgodnjih 1900-ih.

Izjemno delo steklarjev Saint Louis, ki steklene umetnine izdelujejo že od leta 1586. Kozarec je rubinaste barve, s 24 karatno pozlato, ki prikazuje leve, cvetne vence in pentlje. Motivu se reče tudi kongresni vzorec, ki je izjemno redek, saj takšnih motivov že dolgo ne izdelujejo več. Kozarec je izjemno eleganten in prefinjen, pozlata mu dodaja prestiž, rubinasta barva pa mu doda še barvitost, kar zagotavlja, da je to kozarec, ki si ga želite v svoji zbirki na najbolj vidnem mestu. Kozarec za vino je že tako sam po sebi res izjemen in redek kos, še ena stvar pa ga naredi še posebej redkega in zaželjenega med zbiralci lepega in avtentičnega. Na njegovem peclju lahko opazimo inventivno popravilo, ki je narejeno s posebno spretnostjo in kozarcu dodaja prav poseben pečat, ki veliko pove o njegovi zgodovini in njegovih prejšnjih lastnikih. Inventivna popravila so namreč popravila, ki se naredijo ko se predmet poškoduje. Na japonskem se takim popravilom pravi "kintsugi", tam pa že od nekdaj velja če je nekaj poškodovano in ima zgodovino, to postane še lepše in veličastnejše, za to so pogosto, poškodbe zapolnili z zlatom. To nam pokaže da so ljudje svojo imovino včasih precej bolj spoštovali in ko je prišlo do poškodb predmetov so jih obnovili, ne pa zavrgli in nadomestili z novimi kot to počnemo dandanes. Tudi premožnejši ljudje stvari niso kar zavrgli in zamenjali z novimi, so pa poškodovani predmet zaupali rokodelcu, ki je lahko ne samo obnovil predmet, ampak s popravilom naredil še dodatno dekorativno vrednost, to pa se je zgodilo tudi z dotičnim kozarcem za vino. Ravno zaradi tega inventivnega popravila, je ta kozarec unikaten in neponovljiv kos. Mere: 19,5 x 7,5 cm Teža: 0,35 kg Kozarec je odlično ohranjen.
Zapri

SEF

180,00 

Sef iz 19. stoletja.

Zanimiv mali sef, izdelan v 19. stoletju, kar dokazuje dejstvo, da je v celoti zakovičen in nima niti enega vara. Čudoviti zlati detajli na črni podlagi in izjemen medeninast ročaj, mu dajejo poleg uporabnosti še dekorativno vrednost. Sef je v celoti kovinski in ima delujočo ključavnico s ključem, tako lahko v njem še vedno hranite denar in dragocenosti. Mere: 16,5 x 10,5 x 7 cm Teža: 1,5 kg Sef je odlično ohranjen.
Zapri

LESENA IGRAČA IZ 19. STOLETJA

340,00 

Lesena igrača, iz sredine 19. stoletja.

Simpatična lesena igrača, s pregibi na nogah in rokah, je nekoč prav gotovo zabavala veliko otroških src. Igrača je izdelana naivno, kar ji še doda na njeni očarljivosti in spada pod primer ljudske umetnosti. Predstavljamo si lahko, kako je nekje v sredini 19. stoletja, oče za svojega otroka izdelal to izjemno igračo, otrok ali pa več njih pa so jo očitno imeli zelo radi in se z njo veliko igrali, saj je na njej nekaj sledi preteklih popravkov, da bi igrača lahko še naprej razveseljevala otroke.  Zdaj je to odličen primer naivne in ljudske umetnosti, zato odlična kot dekoracija in opomin na pretekli čas, ko igrač ni bilo v izobilju. Mere: 29 x 10 x 6 cm Teža: 200 g Igrača je dobro ohranjena.
Zapri

VRČ ZA VINO

235,00 

Vrč za vino, izdelan leta 1906 v podjetju WMF.

Vrč za vino v značilnih manirah art nouveaua. Čudovit dodatek v vašo zbirko art nouveau predmetov, izjemno darilo za ljubitelja vina, predvsem pa odličen dodatek vašemu domu, da boste z njim sebi in svojim gostom postregli v slogu. WMF (Württembergische Metallwarenfabrik) je svetovno znani proizvajalec izdelkov za gospodinjstvo, hotele in gostinstvo. Z proizvodnjo so začeli že davnega leta 1853. V njihovi ponudbi pa lahko najdete predmete iz navadnih in plemenitih kovin, ki so priljubljeni zbirateljski predmeti. Mere: 35 x 16 x 14 cm Teža: 1 kg Vrč za vino je odlično ohranjen.
Zapri

OLJENKA

290,00 

Oljenka iz sredine 19. stoletja

Zanimiva ročno kovana oljenka, je bila v uporabi vse do iznajdbe elektrike. Po navadi so jo polnili z repičnim oljem ali kitovo mastjo, ker pa je svetloba, ki jo proizvedejo takšna goriva šibka, so velikokrat za močnejši plamen zraven primešali še petrolej. Takšne petrolejke, so bile največkrat v uporabi kot delavna svetila. Pri nas lahko najdemo prav takšno, v idrijskem muzeju, kjer je predstavljena kot svetilka za rudarje, v tujini pa se njena uporaba največkrat povezuje s tkalci, saj so tkalke po navadi s tem opravilom začele, ko ni bilo več dela na polju in so se dnevi začeli krajšati, tako jim je dodatna svetloba prišla še kako prav. Danes je ta zanimiva oljenka, lahko privlačen dekorativen kos, predvsem zaradi petelinčka, ki krasi vijak, s katerim oljenko odpremo, da lahko dolijemo olje in zamenjamo stenj. Seveda pa je oljenka še vedno delujoča, vanjo le vlijemo izbrano gorivo in že je pripravljena, da tudi vam osvetli temne dneve in noči. Mere: 61 x 14 x 12 cm Teža: 1,5 kg Oljenka je odlično ohranjena.
Zapri

RAZPELO

650,00 

Zelo staro razpelo, izrezljano v naivni tehniki.

Jezus ima čudovite podrobnosti, kot so rebra, roke, zanimivo izrezljan obraz... Mere: 42 x 30 x 9 cm Teža: 0,5 kg Razpelo je dobro ohranjeno.
Zapri

KAJMAN

69,00 

Kajman, iz sredine 20. stoletja.

Nagačeni kajman, ki je bil izdelan v času, ko je bilo veliko zanimanje za eksotične živali, ki jih pri nas nisi mogel videti, tehnologija pa seveda še ni dajale te možnosti. Tako so se na lastne oči prepričali v obstoj nekaterih nenavadnih bitij. Dandanes je nagačevanje sicer dobilo drugačen, negativen prizvok,  a je to še danes izredno zanimiv in eksotičen okras, ki bo pogosto tudi osrednja tema mnogih pogovorov. Mere: 22 x 17 x 10 cm Teža: 100 g Kajman je odlično ohranjen.
Zapri

SAMOSTOJEČ PEPELNIK

127,00 

Samostoječ pepelnik, iz sredine prejšnjega stoletja.

Mizica s pepelnikom, bo dobrodošla pridobitev za vašo teraso, balkon... Je zelo priročna, saj ne bo služila le kadilcem, ampak bo zaradi dekorativnega videza tudi odlična popestritev prostora. Pepelnik je narejen na vzmet, kar pomeni, da se pokajeni cigareti, pospravijo vanj, s čimer si zagotovite manj umazanije, saj veter tako ne more razpihati pepela. Mere: 76 x 30,5 x 30,5 cm Teža: 4,7 kg Samostoječ pepelnik je odlično ohranjen.
Zapri

TORBICA

175,00 

Torbica, iz 50ih let prejšnjega stoletja, izdelana v Ameriki.

Torbice izdelane iz lucita, so bile najbolj zaželen modni kos v sredini prejšnjega stoletja.  Lucite - trdo plastiko, je razvil DuPont leta 1931, a se je v namene mode in notranjega oblikovanja, začela uporabljati šele po drugi svetovni vojni. Prve torbice iz lucita, so bile predstavljene konec 40ih let in  takoj dobile svoje mesto med najbolj iskanimi modnimi dodatki tistega časa. Takšne torbice, so pravzaprav simbol tiste ere, saj so najnovejši materiali in dizajni predstavljali novo dobo. Predstavljena torbica, je odličen prikaz zakaj so bile te torbice tako priljubljene. Pokrov torbice je čudovito dodelan, perla na zaponki pa daje občutek razkošnosti. Tako se združita robustnost lucita in eleganca oblikovanja. Tudi vi, dodajte v svojo modno kolekcijo, to ikonično torbico in prepričani smo, da z njo ne boste ostali neopaženi. Mere: 24 x 14 x 10 cm Teža: 600 g Torbica je dobro ohranjena.
Zapri

KOZARCI

23,00 

Kozarci Duralex, z art nouveau podstavki izdelani pri WMF.

Zanimiva združitev dveh kosov preteklosti. Držalo kozarca je izdelano v legendarnem podjetju WMF v začetku stoletja, stekleni kozarci pa so iz 50ih let, izdelani pri podjetju Duralex, ki je poznano po svojih izdelkih iz kaljenega stekla. To pomeni, da niso le izredno dekorativni, ampak tudi izredno vzdržljivi, kar vam zagotavlja, da boste lahko komplet z užitkom uporabljali vrsto let. Mere: 9,5 x 9 x 7 cm Teža: 200 g Set je dobro ohranjen.
Zapri

RAZPELO

128,00 

Razpelo, iz 19. stoletja.

Razpelo, ki mu manjka nekaj koščkov, kar pa ga naredi na poseben način unikatnega. Izjemen kos, pri katerem lahko občutimo njegova preživela desetletja. Mere: 46 x 21 x 8,5 cm Teža:  0,5 kg Razpelo je dobro ohranjeno.
Zapri

ČAJNIK

115,00 

Čajnik izdelan v podjetju WMF, leta 1905.

Čudovit secesijski čajnik, s katerim boste navdušili vaše obiske, sebi pa vsakodnevno privoščili razvajanje s tem luksuznim čajnikom. Na dnu čajnika so oznake, ki potrjujejo pristnost, WMF znak, ki predstavlja noja, pa nam govori o času njegove izdelave. WMF (Württembergische Metallwarenfabrik) je svetovno znani proizvajalec izdelkov za gospodinjstvo, hotele in gostinstvo. Z proizvodnjo so začeli že davnega leta 1853. V njihovi ponudbi pa lahko najdete predmete iz navadnih in plemenitih kovin, ki so priljubljeni zbirateljski predmeti. Mere: 24 x 17 x 16,5 cm Teža: 0,5 kg Čajnik je odlično ohranjen.
Zapri

ZAPESTNICE

19,00 

Zapestnice iz lucita, iz 60ih let prejšnjega stoletja.

Nakit iz lucita so začeli izdelovati v 40ih letih prejšnjega stoletja. Lucit je visokokakovostna različica akrilne smole, ki jo je leta 1937 razvil DuPont. Cenjena je predvsem zaradi svoje trdnosti, kristalne prosojnosti in fleksibilnosti ter odpornosti na UV žarke, veter in vodo. Zato se je in se še ta različica akrilne smole uporablja predvsem pri izdelavi oken, pohištva in seveda pri modnem ustvarjanju. Lucit je drugače kristalno čist, z dodajanjem pigmentov pa dobimo barvite različice kot so predstavljene zapestnice. Lucit je znan tudi po svoji vzdržljivosti in prilagodljivosti, prav tako pa je odporen na praske, kar zagotavlja, da boste lahko zapestnice nosili še leta in jih morda nekoč zapustili svojim zanamcem. Zapestnice lahko nosite posamično, lahko pa ustvarite dramatičen videz in na roko nadenete, več raznobarvnih zapestnic. Mere: 8,5 x 7,5 cm Teža: 16 g Zapestnice so odlično ohranjene.
Zapri

ČAJNIK

115,00 

Čajnik, iz leta 1911.

Posrebren čajnik, s posodico za mleko, je lahko čudovit okras na vaših kuhinjskih policah, seveda pa ga še vedno lahko uporabite in z njim naredite nepozabno čajanko. Mere: 28,5 x 15 x 13,5 cm Teža: 550 g Čajnik je dobro ohranjen.
Zapri

PRSTANI

16,00 

Prstani iz lucita iz 60ih let prejšnjega stoletja.

Nakit iz lucita so začeli izdelovati v 40ih letih prejšnjega stoletja. Lucit je visokokakovostna različica akrilne smole, ki jo je leta 1937 razvil DuPont. Cenjena je predvsem zaradi svoje trdnosti, kristalne prosojnosti in fleksibilnosti ter odpornosti na UV žarke, veter in vodo. Zato se je in se še ta različica akrilne smole uporablja predvsem pri izdelavi oken, pohištva in seveda pri modnem ustvarjanju. Lucit je drugače kristalno čist, z dodajanjem pigmentov pa dobimo barvite različice kot so predstavljeni prstani. Lucit je znan tudi po svoji vzdržljivosti in prilagodljivosti, prav tako pa je odporen na praske, kar zagotavlja, da boste lahko prstane nosili še leta in jih morda nekoč zapustili svojim zanamcem. Prstani so vedno zabaven modni dodatek, še posebej v tako izjemnih barvah, ki poskrbijo da bo vaš celostni izgled res prišel do izraza. Mere: cca. 1,5 cm Teža: 4,4 g Prstani so odlično ohranjeni. Cena za enega.
Zapri

OPRAVLJIVKINA UZDA

820,00 

Opravljivkina uzda, iz 17. stoletja.

Opravljivkina uzda ali scolds bridle, je grozovita naprava, ki se je začela uporabljati na Škotskem v 16. stoletju, od tam pa se je njena uporaba razširila najprej v Anglijo, nato v Nemčijo in nato še po drugih evropskih državah. Njen namen je bil povzročiti sramoto, neugodje in bolečino, za tistega, ki jo je nosil. Velikokrat so bile uzde narejene v obliki maske s popačenimi obraznimi potezami - ogromna ušesa, nos, rogovi... Marsikatera pa je imela na vrhu tudi zvonček, tako da se je tistega, ki jo je nosil opazilo že na daleč, kar je povzročilo še dodatno sramoto nosilcu. Uzda, ki jo je kaznovanec moral nositi najmanj nekaj ur, je povzročila da med njeno nošnjo nisi mogel jesti, piti in kar je najpomembneje govoriti. Uzda je namreč izdelana tako, da se v usta vstavi kovinski del, kar drži jezik na mestu - podobno kot pri konjski vpregi. Pri tistih najbolj grozovitih primerih, imajo ti železni ustni vstavki tudi bodice, kar pomeni da povzročijo še dodatno bolečino. Uzda se je kot kazen največkrat uporabljala za ženske, ki so bile preveč glasne oziroma so se rade spuščale v prepire v javnosti, še posebej tiste, ki so se rade usajale nad oblastjo. Po navadi so bile te ženske vdove oziroma ostarele ženske, ki niso bile pod moško "kontrolo". Drugo ime za uzdo - čarovniška uzda, pa nam razkrije, da je tako kazen doletela tudi tistega, ki je bil obtožen čarovništva. Namestili so jim jo med čarovniškimi sojenji, saj je "čarovnici" preprečila, da bi izrekla uroke nad svoje rablje in skupnost. Velikokrat pa je taka kazen doletela tudi neubogljive žene in so jim jo nadeli na prošnjo moža. Niso sicer bile le ženske tiste, ki jih je doletela taka kazen. Če so te dojemali kot grožnjo splošnemu dobremu, je tudi moškega doletela taka kazen. A seveda je bila ta kazen predvsem rezervirana za ženske, za opravljivke, prešuštnice, prostitutke in čarovnice, ter ženske, ki so bile pred svojim časom, saj se je v časih ko se je uporabljala uzda, ženske smatralo za ubogljive, tihe in spodobne. Kakršnokoli kazanje lastnega mnenja je kazalo na neuklonljivost takratni oblasti, kar pa je bilo seveda nedopustno v takratni konservativni družbi. Kar pa je morda še najbolj šokantno in presenetljivo, pa je dejstvo da je bila taka kazen v Angliji ukinjena šele leta 1967, v časih, ko so ženske končno začele pridobivati svoje pravice. Dotičen primerek opravljivkine uzde, je dober pokazatelj pretekle družbe in opomin česa vsega smo ljudje sposobni. Naj bo uzda pripovedovalka pretekle zgodovine in naj bo tisti kos, ki bo vedno znova vnel debato o preteklih časih. Mere: 26 x 25,5 x 21 cm Teža: 3,2 kg Opravljivkina uzda je odlično ohranjena, s ključavnico in pripadajočim ključem.
Zapri

SPREHAJALNA PALICA

370,00 

Sprehajalna palica.

Izjemna sprehajalna palica, ki je umetelno izrezljana. Na njej so podobe stavb, cerkva ter Jezusa in Marije. Žal njej izvor ali starost nista znana, a kljub temu se vidi izjemno spretnost in natančnost, človeka, ki jo je izdelal, zato čudovit primerek za zbirko. Mere: 90 cm Teža: 450 g Sprehajalna palica je dobro ohranjena.
Zapri

LEKARNIŠKA STEKLENICA

98,00 

Lekarniška steklenica, iz konca 19. stoletja.

Velika steklenica iz debelega stekla, v katerem so v lekarnah hranili aqua calcis (razredčena vodna raztopina kalcijevega hidroksida). Prav gotovo, nas pogled na to steklenico popelje nazaj v čas, zato je to lahko izjemen detajl v vsakem domu ali poslovni dejavnosti. Predmet, ki bo prav gotovo vnel kakšno debato o starih časih, predvsem pa dekorativen kos z dušo in preteklostjo. Mere: 45,5 x 20 cm Teža: 3,5 kg Lekarniška steklenica je odlično ohranjena, manjka ji le zamašek.
Zapri

ČASOPISNA TORBICA

80,00 

Časopisna torbica iz 70ih let, izdelana v Veliki Britaniji, iz revije Harpers & Queen, sedaj poznana pod imenom Harpers Bazaar.

Izjemen vintage dodatek za vse dame, ki rade izstopajo. Torbice, ki spominjajo na zvito revijo, so bile priljubljen modni kos v 70ih letih, pred časom pa so ponovno našle svoje mesto med modnimi navdušenkami. Mere: 30 x 12 x 6 cm Teža: 200 g Torbica je odlično ohranjena.