Svetila, niso le izredno uporabna, ampak so tudi odličen način za okrasitev prostorov in ustvarjanje ambienta. Stenske luči, so primerne za okrasitev prazne stene in osvetlitev slik. Namizne luči, nam pridejo prav vsakodnevno, ko beremo, pišemo in nam pomagajo pri delu. Samostoječe luči so odlične za ustvarjanje vzdušja. Stropne luči, pa so seveda v vsakem prostoru, tako lahko z njimi, prostor v trenutku spremenimo. V naši kolekciji svetil, boste prav gotovo, našli pravo luč zase.

Prikazovanje 1–24 od 213 rezultatov

Meni
Zapri

NAMIZNA LUČ

60,00 

Art deco namizna luč, iz 40ih let prejšnjega stoletja.

Namizna luč iz kamna, bo zanimiva popestritev na nočni omarici ali polici. Zaradi čudovite svetlobe, ki jo oddaja, idealna za dodajanje ambientalne svetlobe v prostor. Mere: 18 x 12 x 11 cm Teža: 0,7 kg Namizna luč je dobro ohranjena. Za žarnico E14.
Zapri

LADIJSKA LUČ

165,00 

Ladijska luč, iz konca 19. stoletja.

Medeninasta luč, ki jo lahko uporabite kot stensko ali namizno luč. Po vsej verjetnosti je bila del ladijske opreme, saj ima utež, s katero je vedno vertikalno, ne glede na njen položaj. Luč je masivna in odličen dekorativen kos za vaš dom. Dodatna zanimivost je tudi porcelanasto stikalo na grlu, ki je še vedno delujoče. Mere: 27 x 21 x 10,5 cm Teža: 1,3 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČ

125,00 

Namizna luč, iz 30ih let prejšnjega stoletja, izdelana v Italiji.

Art deco namizna luč,  iz stekla in medenine bo zaradi svoje velikosti, odličen dodatek na polici ali nočni omarici. Je izredno dekorativna, zaradi stekla pa oddaja čudovito svetlobo. Mere: 20 x 15 x 15 cm Teža: 500 g Luč je odlično ohranjena. Za eno žarnico E14.
Zapri

NAMIZNA LUČ

235,00 

Namizna luč iz marmorja, izdelana v prvi polovici 20. stoletja.

Luč stružena in izklesana v bel marmor, bo eleganten dodatek na vaši nočni omarici ali pa zanimiv akcent, ki bo zaradi svojega umirjenega a prefinjenega sloga polepšal prostor. Mere: 37,5 x 12 x 12 cm Teža: 3 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČ

160,00 

Namizna luč iz muranskega stekla, izdelana v sredini prejšnjega stoletja.

Izjemna steklena luč izdelana v tehniki "Tre Fuochi" - trije plameni. To je starodavna tehnika, ki je nastala v 18. stoletju. Ta tehnika zahteva, da spretni muranski rokodelci najprej segrejejo in oblikujejo taljeno steklo, nato pa z vročo apliko dodajo emajlirane cvetove in 24-karatno zlato ter steklo še tretjič segrejejo, da se vzorec ustali. Ta delavna tehnika je precej draga, saj zahteva visoko stopnjo strokovnosti pri pihanju stekla in ročnem okraševanju ter specializirano peč. Za to so predmeti izdelani s to tehniko, kot je predstavljena luč, zelo cenjeni in iskani. Steklo luči je v čudoviti rubinasti barvi, 24-karatno zlato pa ji dodaja prestiž in eleganco. Vse skupaj pa zaokrožijo prelepe cvetice, ki dajejo luči strukturo. Odličen kos, ki bo s svojo prezenco in barvitostjo popestril vsak prostor. Mere: 36 x 15 x 15 cm Teža: 2 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČ

210,00 

Namizna luč, iz druge polovice 20. stoletja. Izdelana v italijanskem podjetju Romar Preziosi D'arte.

Izredno zanimiva, masivna luč, izdelana iz epoksija, podstavek pa je prevlečen s srebrom . Zanimiva luč ki bo odlična za popestritev sobe, kot ambientalna luč, saj zaradi debele epoxy zastorke oddaja čudovito svetlobo. Mere: 18 x 18 x 18 cm Teža: 3,2 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

SET LUČI

1.850,00 

Set luči, v empire revival stilu, s konca 19 stoletja. Izdelane v Franciji.

Ta razkošen set luči je izdelan iz pozlačenega brona, ki je skozi leta dobil čudovito patino, videz pa dopolnjujejo originalne kristalne zastorke. Tako lestenec kot stenski luči, so okrašeni z labodi, ki so lepo dodelani. Izjemen set, ki bo dopolnil vsako sobo, ter ji dodal kanček razkošja in elegance. Mere lesteneca: 48 x 48 x 47 cm Mere stenske luči: 22 x 22 x 21 cm Skupna teža: 48 kg Set luči je odlično ohranjen. Za tri žarnice E27. Luči se prodajajo v setu.
Zapri

NAMIZNA LUČ

170,00 

Namizna luč, iz sredine 20. stoletja.

Zanimiva luč, ki je odličen primer bauhaus dizajna, ki je hkrati uporaben in dekorativen. Bež in zlata barva,  luči dodata ravno prav sofisticiranosti, brezčasen videz pa obljublja, da se bo skladala z vsakim ambientom. Mere: 33 x 27 x 27 cm Teža: 0,8 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za dve žarnici E14.
Zapri

SEGUSO LANTERNA

360,00 

Lanterna, z otoka Murano, izdelana v steklarni Seguso, v 60ih letih prejšnjega stoletja.

Čarobna lanterna, ki bo v vaš dom vnesla Benetke. Lanterna je čudovito dodelana, kar kaže na kakovost izdelave natančnega ročnega dela in spretnih manipulacij. Ker je naravnih oblik se bo podala skoraj v vsak prostor. Namenjena je tako praktičnemu kot dekorativnemu namenu, najbolje pa bo do izraza prišla v majhnih sobicah, kot na primer veža, hodnik, zimski vrt.. vsekakor tam  kjer bomo lahko v njeni lepoti uživali neposredno in dovolili, da se njena čarobna svetloba razlije po stenah, saj oddaja nežno, rahlo lomljeno svetlobo in ne močne difuzne, ki lahko uniči ambient prostora. Proizvodnja steklenih luči v “kletkah” se je začela deloma zaradi naraščajočih razstav dekorativne umetnosti, kot je bil Milanski trienale v medvojnih letih. Drug verjeten vpliv je bilo gibanje za tradicionalno umetnost, znano kot “Vrnitev v red”, oživitev klasicizma po vsej Evropi kot odziv na mehanična uničenja, ki jih je povzročila prva svetovna vojna. Po finančni krizi leta 1929, je Murano utrpel kar nekaj zaprtij ključnih steklarstev in tako so se da bi preživeli, mnogi med njimi združili v skupine, med njimi tudi Artistica Soffiera e Vetreria – Barovier, Seguso & Ferro (umetniški steklopiharji in steklarji). V skupini so bili Luigi Ferro, Napoleone Barovier in Antonio Seguso ter Segusova sinova Ernesto in Archemide. Nato se je leta 1934, podjetju kot umetniški svetovalec, pridružil Flavio Poli. To je prineslo obdobje eksperimentiranja z barvnim steklom in novimi tehnikami, kar je pripeljalo do mednarodnega uspeha. Leta 1937 je podjetje Polija sprejelo kot polnopravnega partnerja in se preimenovalo v Seguso Vetri D’Arte, kar ostaja do danes. In prav iz prvega sodelovanja Polija s Segusom, 1934-40, se rodijo steklene luči v “kletki”. Te luči so še danes sinonim beneške spretnosti pihanja stekla. Mere: 73 x 22 cm Teža: 3 kg Lanterna je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČKA

72,00 

Namizna lučka iz porcelana, iz sredine prejšnjega stoletja.

Zanimiva porcelanasta lučka, atraktivnih barv, ter z  ročno narisanimi tropskimi motivi. Zaradi svoje dekorativnosti primerna za dodatek in osvetlitev na polici, ker pa oddaja mehko svetlobo, se bo odlično izkazala kot nočna lučka. Mere: 21 x 19 cm Teža: 0,85 kg Namizna lučka je odlično ohranjena. Za žarnico E14.
Zapri

STENSKA LUČ

640,00 

Stenska luč iz prve polovice 20. stoletja.

Par čudovitih ročno kovanih stenskih lučk. Zaradi gotskega dizajna in barvite kombinacije zlate ter modre barve, bosta čudovit poudarek za steno. Odličen kos za dekoracijo in za dodajanje ambientalne svetlobe v prostor. Zaradi svojega bogatega videza in natančne izdelave pa tudi svojevrsten umetniški kos, preteklega stoletja. Mere: 43,5 x 36 x 21 cm Teža: 4 kg Stenski lučki sta odlično ohranjeni. Za žarnice E14. Cena za eno.
Zapri

LANTERNA

215,00 

Lanterna izdelana v Franciji, v sredini prejšnjega stoletja.

Medeninasta stropna lanterna, katere posebnost so bogato okrašena stekla, na katerih lahko opazimo vzorce cvetja in okrasnih krivulj.  Lanterna bo kot nalašč za okrasitev in osvetlitev predsobe, hodnika ali stopnišča. Mere: 70 x 25 x 18 cm Teža: 2,2 kg Lanterna je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

LADIJSKA LUČ

320,00 

Ladijska luč, iz konca 19. stoletja.

Medeninasta luč, ki jo lahko uporabite kot stensko ali namizno luč. Po vsej verjetnosti je bila del ladijske opreme, saj ima utež, s katero je vedno vertikalno, ne glede na njen položaj. Luč je masivna in bogato okrašena, tako je lahko odličen dekorativen in uporaben kos za vaš dom. Dodatna zanimivost je tudi porcelanasto stikalo na grlu, ki je še vedno delujoče. Mere: 32 x 16 x 13,5 cm Teža: 1,5 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27. Cena za eno.
Zapri

NAMIZNA LUČ

230,00 

Namizna luč, iz druge polovice 20. stoletja. Izdelana v italijanskem podjetju Romar Preziosi D'Arte.

Izredno zanimiva, masivna luč, izdelana iz epoksija, z okraski, ki so prevlečeni s srebrom. Zanimiva luč ki bo odlična za popestritev sobe, kot ambientalna luč, saj zaradi debele epoxy zastorke oddaja čudovito svetlobo. Mere: 26,5 x 17,5 cm Teža: 3,5 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

MEDICINSKA NAMIZNA LUČ HANAU SOLLUX

360,00 

Medicinska namizna luč Sollux izdelana v podjetju Original Hanau , v 40ih letih prejšnjega stoletja.

Ta namizna luč, predstavlja enega najbolj zanimivih modelov podjetja Original Hanau. Model Sollux je luč namenjena fototerapiji, pri čemer si obolen del telesa, pritisnil ob pluto na luči. Njena kakovost in dovršena industrijska oblika, sta še danes vrlini, ki privlačita tako zbiratelje kot  vse ljubitelje starin. S to ikonično lučjo vnesite v svoje okolje nostalgično vzdušje in izjemno rokodelstvo 40-ih let. Oživite svoj bivalni prostor z dotikom industrijske elegance in funkcionalne umetnosti, ki preizkuša čas. Luč nemškega podjetja Hanau “Sollux”, ki ga je ustanovil kemik in lekarnar Wilhem Heraeus leta 1851 v mestu Hanau. Izdelovali so večinoma kremenčeve luči, ki so se nato uporabljale v medicinske namene, predvsem so znane njihove luči za fototerapije. Mere: 55 x 40 x 25 cm Teža: 5,7 kg Luč je odlično ohranjena.
Zapri

AMBIENTALNA SAMOSTOJEČA LUČ A. V. MAZZEGA

490,00 

Ambientalna samostoječa luč A.V. Mazzega, izdelana v 70ih letih.

Samostoječa luč izdelana v priznanem italijanskem podjetju A. V. Mazzega. Kvaliteta te  vintage luči se pokaže v čisto vsakem njenem delu. Steklene zastorke so izdelane iz muranskega stekla, podstavek je iz traventinskega marmorja, krom pa je klub pol stoletja še vedno brez poškodb. Zdaj lahko zasije v vašem domu ali poslovnem prostoru, saj je odlična luč za prostore kjer si želite nekaj dodatne popestritve in svetlobe, saj oddaja čudovito ambientalno svetlobo. Mere: 136 x 37 x 30 cm Teža: 10,5 kg Samostoječa luč je odlično ohranjena. Za tri žarnice E14.
Zapri

EMPIR NAMIZNA LUČ

245,00 

Empir namizna luč, izdelana v Franciji.

Zanimiva namizna svetilka v empir slogu. Elegantne črno zlate barve, z medeninastim okraski, ki predstavljajo, egipčanske faraone in konje. Egipčanska motivika je bila v empir obdobju zelo priljubljena, čemur so botrovala predvsem Napoleonova potovanja v te kraje. Z njim so namreč potovali tudi učenjaki, ti pa so iz potovanj prinesli mnogo zanimivih zgodb, ki so ljudi navduševale. Ker pa si seveda niso vsi mogli privoščiti potovanja v te daljne kraje, so si Egipt vnesli v dom, s svetili in pohištvom, ki je vključeval antično egipčansko tematiko. Predstavljena namizna luč, je tipična predstavnica empir stila in tudi egiptomanije, ki je zajela Evropejce v 19. stoletju. Sedaj bo čudovit dekorativni in uporabni kos v vašem domovanju. Mere: 33 x 10 x 10 cm Teža: 1,4 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E14.
Zapri

ART DECO NAMIZNA LUČ

190,00 

Art deco namizna luč, izdelana v Franciji, v 30ih letih prejšnjega stoletja.

Namizna ali nočna lučka, v značilnem slogu obdobja art deco. Kar jo naredi zares posebno je mešanica različnih materialov - na njej je bronast kipec galeba z valovi, steklena okrogla bučka, ki oddaja čudovito ambientalno svetlobo, podstavek pa je sestavljen iz marmorja in lesa. Čudoviti namizni lučki, ki bosta odličen dekorativni in uporabni kos za vaš dom. Mere: 28 x 15,5 x 12,5 cm Teža: 2,1 kg Namizni lučki sta odlično ohranjeni. Za žarnico E14.
Zapri

NAMIZNA LUČ

155,00 

Namizna luč iz 40ih let prejšnjega stoletja, izdelana v Italiji.

Zanimiva luč, ki je prava ikona med svetili. Namizna luč je v odličnem originalnem stanju, z originalnim zelo zanimivim stikalom in z oznakami, ki so vidne tako na zastorki, kot tudi na dnu luči. Namizna luč, ki bo zaradi svoje nastavljivosti priročna na pisalni mizi ali pa na nočni omarici, zaradi izjemno dodelanega videza, pa se bo ujemala z vsakim prostorom in ambientom. Mere: 26-33 cm Teža: 920 g Lučka je odlično ohranjena in na novo ožičena.
Zapri

NAMIZNA LUČ

145,00 

Namizna luč, iz 30ih let prejšnjega stoletja, izdelana v Italiji.

Art deco namizna luč,  iz stekla in medenine bo zaradi svoje velikosti, odličen dodatek na polici ali nočni omarici. Je izredno dekorativna, zaradi stekla pa oddaja čudovito svetlobo. Mere: 18 x 13 cm Teža: 400 g Luč je odlično ohranjena. Za eno žarnico E14.
Zapri

ART DECO NAMIZNA LUČ

430,00 

Art deco namizna luč, iz 30ih let prejšnjega stoletja.

Par art deco namiznih svetilk, izdelanih iz bakelita. Zaradi marmornatega vzorca, ki ga lahko občudujemo tako na zastorki, kot na podstavku, daje vtis, da sta lučki iz kamna, vzorec pa še prav posebej pride do izraza, ko jih prižgemo. Svetloba, ki jo oddajata je mehka in pravljična, za to sta to idealni svetilki za nočno omarico. Popestrile pa bi zagotovo tudi polico ali mizo, saj je ta par art deco namiznih luči izjemnega dizajna in kakovosti. Primerne pa tudi za zbiratelje, saj so takšne luči prava redkost na tržišču. Mere: 24 x 16,5 x 14 cm Teža: 600 g Art deco namizni lučki, sta odlično ohranjeni. Za žarnico E27. Cena za eno.
Zapri

PETROLEJKA

220,00 

Petrolejka, izdelana v dunajskem podjetju R. Ditmar Wien, med leti 1890-1900.

Oljna svetilka, z rezervoarjem iz oranžnega stekla, kar je pri to vrstnih petrolejkah izredno redko. Prekrasna za dekoracijo, seveda pa je še vedno uporabna, zato je lahko še dandanes, čudovito svetilo v naših domovih, predvsem ob trenutkih, ko želimo ustvariti, intimno in slavnostno vzdušje. Karl Rudolf Ditmar, ustanovitelj podjetja Ditmar se je rodil 3. maja 1818 v Prenzlau – Brandenburg. Na Dunaj je prišel leta 1839. Na službenem potovanju v Pariz naj bi spoznal še vedno kontroverzno, težko delujočo moderatorsko svetilko. Izboljšanje teh je kmalu postalo njegova glavna skrb. Ditmar je 5. avgusta 1840 ustanovil trgovsko podjetje z oljnimi svetilkami, skodelicami in lakirano pločevino. Nadaljnji korak je bila ustanovitev delavnice za popravilo svetilk, naslednji poskus lastne izdelave. Rudolf je skupaj s svojim bratom Friedrichom, ki ga je povabil na Dunaj, leta 1841 vodil podjetje kot “Gebrüder Ditmar”. V ta namen je bilo izdano “državno dovoljenje za proizvodnjo lakirane pločevine in cinkovega kompozitnega blaga”, ki je ustvarilo pravno podlago za prvo tovarno svetil na Dunaju in v Avstriji. V tem času je bratoma uspelo razviti “dunajsko moderatorsko svetilko”, vzmetno svetilko, ki je zaradi nastavljive zaloge olja hkrati poceni in zanesljiva. Po smrti njegovega brata Friedricha leta 1858 je bil Gebrüder odstranjen iz imena podjetja in je postal: Lampen Fabrik R.Ditmar. Ditmar postane sinonim oljnih svetilk in tako se proizvodnja in njegovi proizvodi začnejo širiti po svetu. Tudi po njegovi smrti leta 1895 podjetje še vedno ohrani njegovo ime in tradicijo. Več o podjetju Ditmar pa si lahko preberete v naši blog objavi: https://spletna-starinarnica.si/ditmar-sinonim-za-petrolejko Petrolejke, so vse od svoje iznajdbe, predstavljale velik pomen v človeških življenjih, ne le da so jih uporabljali za osvetlitev domov, ampak so jih pogosto uporabljali v religioznih obredih, zato še dandanes nosijo veliko simbolno vrednost, na primer v judovstvu goreča oljna svetilka simbolizira osvetlitev poti pravičnim in modrim ter vsem pozitivnim vrednotam. V krščanstvu pa simbolizira večno življenje in samega Boga. Mere: 50 x 14,5 cm Teže: 1,3 kg Petrolejka je odlično ohranjena.
Zapri

NAMIZNA LUČ

320,00 

Namizna luč, iz konca 19. stoletja.

Namizna luč iz medenine in marmorja, v obliki korintskega stebra. Mere: 44 x 12 x 12 cm Teža: 3 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČ

330,00 

Namizna luč izdelana v Franciji, med leti 1900-1910.

Razkošna namizna luč, v značilnih manirah obdobja art nouveau, bo več kot odličen dodatek za vašo mizo, polico ali kot je bil njen prvoten namen osvetlitev not na klavirju. Luč je izdelana iz medenine in je izredno masivna, detajli na njej pa kažejo na vrhunsko kvaliteto izdelave. Mere: 36,5 x 30 x 25 cm Teža: 2,5 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico B15.