Svetila, niso le izredno uporabna, ampak so tudi odličen način za okrasitev prostorov in ustvarjanje ambienta. Stenske luči, so primerne za okrasitev prazne stene in osvetlitev slik. Namizne luči, nam pridejo prav vsakodnevno, ko beremo, pišemo in nam pomagajo pri delu. Samostoječe luči so odlične za ustvarjanje vzdušja. Stropne luči, pa so seveda v vsakem prostoru, tako lahko z njimi, prostor v trenutku spremenimo. V naši kolekciji svetil, boste prav gotovo, našli pravo luč zase.

Prikazovanje 1–24 od 210 rezultatov

Meni
Zapri

STENSKA LUČ

640,00 

Stenska luč iz prve polovice 20. stoletja.

Par čudovitih ročno kovanih stenskih lučk. Zaradi gotskega dizajna in barvite kombinacije zlate ter modre barve, bosta čudovit poudarek za steno. Odličen kos za dekoracijo in za dodajanje ambientalne svetlobe v prostor. Zaradi svojega bogatega videza in natančne izdelave pa tudi svojevrsten umetniški kos, preteklega stoletja. Mere: 43,5 x 36 x 21 cm Teža: 4 kg Stenski lučki sta odlično ohranjeni. Za žarnice E14. Cena za eno.
Zapri

LANTERNA

215,00 

Lanterna izdelana v Franciji, v sredini prejšnjega stoletja.

Medeninasta stropna lanterna, katere posebnost so bogato okrašena stekla, na katerih lahko opazimo vzorce cvetja in okrasnih krivulj.  Lanterna bo kot nalašč za okrasitev in osvetlitev predsobe, hodnika ali stopnišča. Mere: 70 x 25 x 18 cm Teža: 2,2 kg Lanterna je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

LADIJSKA LUČ

320,00 

Ladijska luč, iz konca 19. stoletja.

Medeninasta luč, ki jo lahko uporabite kot stensko ali namizno luč. Po vsej verjetnosti je bila del ladijske opreme, saj ima utež, s katero je vedno vertikalno, ne glede na njen položaj. Luč je masivna in bogato okrašena, tako je lahko odličen dekorativen in uporaben kos za vaš dom. Dodatna zanimivost je tudi porcelanasto stikalo na grlu, ki je še vedno delujoče. Mere: 32 x 16 x 13,5 cm Teža: 1,5 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27. Cena za eno.
Zapri

NAMIZNA LUČ

230,00 

Namizna luč, iz druge polovice 20. stoletja.

Izredno zanimiva, masivna luč, izdelana iz epoksija, z okraski, ki so prevlečeni s srebrom. Zanimiva luč ki bo odlična za popestritev sobe, kot ambientalna luč, saj zaradi debele epoxy zastorke oddaja čudovito svetlobo. Mere: 26,5 x 17,5 cm Teža: 3,5 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

MEDICINSKA NAMIZNA LUČ HANAU SOLLUX

360,00 

Medicinska namizna luč Sollux izdelana v podjetju Original Hanau , v 40ih letih prejšnjega stoletja.

Ta namizna luč, predstavlja enega najbolj zanimivih modelov podjetja Original Hanau. Model Sollux je luč namenjena fototerapiji, pri čemer si obolen del telesa, pritisnil ob pluto na luči. Njena kakovost in dovršena industrijska oblika, sta še danes vrlini, ki privlačita tako zbiratelje kot  vse ljubitelje starin. S to ikonično lučjo vnesite v svoje okolje nostalgično vzdušje in izjemno rokodelstvo 40-ih let. Oživite svoj bivalni prostor z dotikom industrijske elegance in funkcionalne umetnosti, ki preizkuša čas. Luč nemškega podjetja Hanau “Sollux”, ki ga je ustanovil kemik in lekarnar Wilhem Heraeus leta 1851 v mestu Hanau. Izdelovali so večinoma kremenčeve luči, ki so se nato uporabljale v medicinske namene, predvsem so znane njihove luči za fototerapije. Mere: 55 x 40 x 25 cm Teža: 5,7 kg Luč je odlično ohranjena.
Zapri

AMBIENTALNA SAMOSTOJEČA LUČ A. V. MAZZEGA

490,00 

Ambientalna samostoječa luč A.V. Mazzega, izdelana v 70ih letih.

Samostoječa luč izdelana v priznanem italijanskem podjetju A. V. Mazzega. Kvaliteta te  vintage luči se pokaže v čisto vsakem njenem delu. Steklene zastorke so izdelane iz muranskega stekla, podstavek je iz traventinskega marmorja, krom pa je klub pol stoletja še vedno brez poškodb. Zdaj lahko zasije v vašem domu ali poslovnem prostoru, saj je odlična luč za prostore kjer si želite nekaj dodatne popestritve in svetlobe, saj oddaja čudovito ambientalno svetlobo. Mere: 136 x 37 x 30 cm Teža: 10,5 kg Samostoječa luč je odlično ohranjena. Za tri žarnice E14.
Zapri

EMPIR NAMIZNA LUČ

245,00 

Empir namizna luč, izdelana v Franciji.

Zanimiva namizna svetilka v empir slogu. Elegantne črno zlate barve, z medeninastim okraski, ki predstavljajo, egipčanske faraone in konje. Egipčanska motivika je bila v empir obdobju zelo priljubljena, čemur so botrovala predvsem Napoleonova potovanja v te kraje. Z njim so namreč potovali tudi učenjaki, ti pa so iz potovanj prinesli mnogo zanimivih zgodb, ki so ljudi navduševale. Ker pa si seveda niso vsi mogli privoščiti potovanja v te daljne kraje, so si Egipt vnesli v dom, s svetili in pohištvom, ki je vključeval antično egipčansko tematiko. Predstavljena namizna luč, je tipična predstavnica empir stila in tudi egiptomanije, ki je zajela Evropejce v 19. stoletju. Sedaj bo čudovit dekorativni in uporabni kos v vašem domovanju. Mere: 33 x 10 x 10 cm Teža: 1,4 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E14.
Zapri

ART DECO NAMIZNA LUČ

190,00 

Art deco namizna luč, izdelana v Franciji, v 30ih letih prejšnjega stoletja.

Namizna ali nočna lučka, v značilnem slogu obdobja art deco. Kar jo naredi zares posebno je mešanica različnih materialov - na njej je bronast kipec galeba z valovi, steklena okrogla bučka, ki oddaja čudovito ambientalno svetlobo, podstavek pa je sestavljen iz marmorja in lesa. Čudoviti namizni lučki, ki bosta odličen dekorativni in uporabni kos za vaš dom. Mere: 28 x 15,5 x 12,5 cm Teža: 2,1 kg Namizni lučki sta odlično ohranjeni. Za žarnico E14.
Zapri

NAMIZNA LUČ

155,00 

Namizna luč iz 40ih let prejšnjega stoletja, izdelana v Italiji.

Zanimiva luč, ki je prava ikona med svetili. Namizna luč je v odličnem originalnem stanju, z originalnim zelo zanimivim stikalom in z oznakami, ki so vidne tako na zastorki, kot tudi na dnu luči. Namizna luč, ki bo zaradi svoje nastavljivosti priročna na pisalni mizi ali pa na nočni omarici, zaradi izjemno dodelanega videza, pa se bo ujemala z vsakim prostorom in ambientom. Mere: 26-33 cm Teža: 920 g Lučka je odlično ohranjena in na novo ožičena.
Zapri

NAMIZNA LUČ

175,00 

Namizna luč, iz 30ih let prejšnjega stoletja, izdelana v Italiji.

Art deco namizna luč,  iz stekla in medenine bo zaradi svoje velikosti, odličen dodatek na polici ali nočni omarici. Je izredno dekorativna, zaradi stekla pa oddaja čudovito svetlobo. Mere: 18 x 13 cm Teža: 400 g Luč je odlično ohranjena. Za eno žarnico E14.
Zapri

ART DECO NAMIZNA LUČ

430,00 

Art deco namizna luč, iz 30ih let prejšnjega stoletja.

Par art deco namiznih svetilk, izdelanih iz bakelita. Zaradi marmornatega vzorca, ki ga lahko občudujemo tako na zastorki, kot na podstavku, daje vtis, da sta lučki iz kamna, vzorec pa še prav posebej pride do izraza, ko jih prižgemo. Svetloba, ki jo oddajata je mehka in pravljična, za to sta to idealni svetilki za nočno omarico. Popestrile pa bi zagotovo tudi polico ali mizo, saj je ta par art deco namiznih luči izjemnega dizajna in kakovosti. Primerne pa tudi za zbiratelje, saj so takšne luči prava redkost na tržišču. Mere: 24 x 16,5 x 14 cm Teža: 600 g Art deco namizni lučki, sta odlično ohranjeni. Za žarnico E27. Cena za eno.
Zapri

PETROLEJKA

220,00 

Petrolejka, izdelana v dunajskem podjetju R. Ditmar Wien, med leti 1890-1900.

Oljna svetilka, z rezervoarjem iz oranžnega stekla, kar je pri to vrstnih petrolejkah izredno redko. Prekrasna za dekoracijo, seveda pa je še vedno uporabna, zato je lahko še dandanes, čudovito svetilo v naših domovih, predvsem ob trenutkih, ko želimo ustvariti, intimno in slavnostno vzdušje. Karl Rudolf Ditmar, ustanovitelj podjetja Ditmar se je rodil 3. maja 1818 v Prenzlau – Brandenburg. Na Dunaj je prišel leta 1839. Na službenem potovanju v Pariz naj bi spoznal še vedno kontroverzno, težko delujočo moderatorsko svetilko. Izboljšanje teh je kmalu postalo njegova glavna skrb. Ditmar je 5. avgusta 1840 ustanovil trgovsko podjetje z oljnimi svetilkami, skodelicami in lakirano pločevino. Nadaljnji korak je bila ustanovitev delavnice za popravilo svetilk, naslednji poskus lastne izdelave. Rudolf je skupaj s svojim bratom Friedrichom, ki ga je povabil na Dunaj, leta 1841 vodil podjetje kot “Gebrüder Ditmar”. V ta namen je bilo izdano “državno dovoljenje za proizvodnjo lakirane pločevine in cinkovega kompozitnega blaga”, ki je ustvarilo pravno podlago za prvo tovarno svetil na Dunaju in v Avstriji. V tem času je bratoma uspelo razviti “dunajsko moderatorsko svetilko”, vzmetno svetilko, ki je zaradi nastavljive zaloge olja hkrati poceni in zanesljiva. Po smrti njegovega brata Friedricha leta 1858 je bil Gebrüder odstranjen iz imena podjetja in je postal: Lampen Fabrik R.Ditmar. Ditmar postane sinonim oljnih svetilk in tako se proizvodnja in njegovi proizvodi začnejo širiti po svetu. Tudi po njegovi smrti leta 1895 podjetje še vedno ohrani njegovo ime in tradicijo. Več o podjetju Ditmar pa si lahko preberete v naši blog objavi: https://spletna-starinarnica.si/ditmar-sinonim-za-petrolejko Petrolejke, so vse od svoje iznajdbe, predstavljale velik pomen v človeških življenjih, ne le da so jih uporabljali za osvetlitev domov, ampak so jih pogosto uporabljali v religioznih obredih, zato še dandanes nosijo veliko simbolno vrednost, na primer v judovstvu goreča oljna svetilka simbolizira osvetlitev poti pravičnim in modrim ter vsem pozitivnim vrednotam. V krščanstvu pa simbolizira večno življenje in samega Boga. Mere: 50 x 14,5 cm Teže: 1,3 kg Petrolejka je odlično ohranjena.
Zapri

NAMIZNA LUČ

320,00 

Namizna luč, iz konca 19. stoletja.

Namizna luč iz medenine in marmorja, v obliki korintskega stebra. Mere: 44 x 12 x 12 cm Teža: 3 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČ

330,00 

Namizna luč izdelana v Franciji, med leti 1900-1910.

Razkošna namizna luč, v značilnih manirah obdobja art nouveau, bo več kot odličen dodatek za vašo mizo, polico ali kot je bil njen prvoten namen osvetlitev not na klavirju. Luč je izdelana iz medenine in je izredno masivna, detajli na njej pa kažejo na vrhunsko kvaliteto izdelave. Mere: 36,5 x 30 x 25 cm Teža: 2,5 kg Luč je odlično ohranjena. Za žarnico B15.
Zapri

LANTERNA

170,00 

Lanterna, izdelana v sredini prejšnjega stoletja.

Par čudovitih stropnih lantern, kot nalašč, da z njima okrasite in osvetlite hodnik, stopnišče ali vežo. Mere: 103 x 26 cm Teža: 2,5 kg Lanterni sta odlično ohranjeni. Za žarnice E14. Cena za eno.
Zapri

NAMIZNA LUČ

160,00 

Namizna luč, iz 70ih let prejšnjega stoletja.

Zanimiva luč, v značilnem stilu "space age" dobe. Kovinska zastorka poskrbi, da je svetloba usmerjena, kar zagotavlja, da bo to odličen pripomoček za branje in pisanje. Mere: 40 x 26 x 15 cm Teža: 1,2 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČ

48,00 

Namizna luč, iz prve polovice 20. stoletja.

Par čudovitih namiznih lučk, odlični bosta kot par na nočnih omaricah ali pa na stranskih mizicah v dnevni sobi oziroma kjerkoli si želite popestritve. Kristali so stekleni in nepoškodovani, zaradi njih pa se ustvari izjemna svetloba. Mere: 27,5 x 12 cm Teža: 550 g Lučki sta odlično ohranjeni. Za žarnico E14. Cena za eno.
Zapri

OLJENKA

290,00 

Oljenka iz sredine 19. stoletja

Zanimiva ročno kovana oljenka, je bila v uporabi vse do iznajdbe elektrike. Po navadi so jo polnili z repičnim oljem ali kitovo mastjo, ker pa je svetloba, ki jo proizvedejo takšna goriva šibka, so velikokrat za močnejši plamen zraven primešali še petrolej. Takšne petrolejke, so bile največkrat v uporabi kot delavna svetila. Pri nas lahko najdemo prav takšno, v idrijskem muzeju, kjer je predstavljena kot svetilka za rudarje, v tujini pa se njena uporaba največkrat povezuje s tkalci, saj so tkalke po navadi s tem opravilom začele, ko ni bilo več dela na polju in so se dnevi začeli krajšati, tako jim je dodatna svetloba prišla še kako prav. Danes je ta zanimiva oljenka, lahko privlačen dekorativen kos, predvsem zaradi petelinčka, ki krasi vijak, s katerim oljenko odpremo, da lahko dolijemo olje in zamenjamo stenj. Seveda pa je oljenka še vedno delujoča, vanjo le vlijemo izbrano gorivo in že je pripravljena, da tudi vam osvetli temne dneve in noči. Mere: 61 x 14 x 12 cm Teža: 1,5 kg Oljenka je odlično ohranjena.
Zapri

NAMIZNA LUČ BAROVIER & TOSO

170,00 

Namizna luč iz muranskega stekla, izdelana v 40ih letih prejšnjega stoletja v podjetju Barovier & Toso.

Čudovita namizna luč, ki jo je oblikoval priznani oblikovalec muranskega stekla Ercole Barovier. Odlična pridobitev za prostor v katerem si želite romantično svetlobo, zaradi čudovitega dizajna pa bo tudi čudovit dekorativni kos, na polici, nočni omarici ali mizi. Več o znamenitem podjetju Barovier & Toso pa lahko izveste v naši blog objavi. Mere: 23 x 17 x 10,5 cm Teža: 2 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnica E14.
Zapri

STROPNA LUČ

375,00 

Stropna luč, izdelana v podjetju Banci Firenze, v sredini prejšnjega stoletja.

Stropna luč, ki nas očara z naravnimi elementi, v dizajn so namreč vključeni listi hrasta in praproti.  Pozlata na luči, se je skozi leta čudovito patinirala, kar ji doda še kanček več očarljivosti. Tako je ta izjemna luč, odličen dekorativni in uporabni kos, za katerikoli prostor. Banci Firenze – svoje ime dobi po ustanovitelju Giuseppeju Banciju, ta je vrata svojega podjetja prvič odprl leta 1899, najprej kot trgovino, kasneje pa so dodali še delavnico kjer so restavrirali lestence in ogledala. Hitro so zasloveli kot spretni mojstri, saj so delali kot v preteklosti in uporabljali iste materiale. Mestni predel v katerem se je nahajal Banci, je bil že od srednjeveški časov poznan kot “Zadruga z umetniki in obrtniki” in po celem svetu znan, po spretnih kovaških mojstrih. Zahvaljujoč tej zadrugi, je mesto Firence postalo velika gospodarska sila in središče, kjer so se srečevali znani umetniki in obrtniki. Prav zgodovina mesta in seveda vsa pridobljena znanja, ki jih je dobil v letih restavriranja, pa v 30. letih Giuseppeja Bancija navdihni, da je s svojima otrokoma Gastonom in Ghito, začel izdelovati prve lestence “Banci”. Gaston, že mlad umre, a izdelovanje lestencev se tu ne konča, poslovanje Bancija prevzame Ghita, kasneje pa se družbi pridružijo trije otroci Gastona. Prav ta generacija pa je ime Banci postavila na nov nivo. Prodajo so razširili še v druge države in izdelali nove modele luči. To je privedlo do novih zbirk in novih, unikatnih predmetov, v cvetočem simbiotičnem razmerju med enkratnimi kosi in majhnimi serijskimi produkcijami. Danes Jacopo Banci sodeluje skupaj z očetom Massimom Banci, tako je podjetje Banci že 100 let in štiri generacije, kulturna vrednost in obrtniški ponos Firenc. Mere: 42 x 42 x 13 cm Teža: 1,5 kg Stropna luč je odlično ohranjena. Za devet žarnic E14.
Zapri

INDUSTRIJSKA NAMIZNA LUČ DAZOR

180,00 

Industrijska namizna luč Dazor, model 1000, izdelana v Ameriki, v 50ih letih prejšnjega stoletja.

Namizna luč izjemnega industrijskega videza. Njen dizajn in kakovost izdelave, obljublja da je to luč, ki bo še leta služila svojemu namenu. Zagotovo bo svoje mesto našla v delavnici mojstra, ki pri svojem delu potrebuje dobro osvetlitev. Lahko pa z njo popestrite domovanje v industrijskem slogu. Zagotavlja obilno, enakomerno svetlobo brez senc na široki površini. Zaradi gibljivega vratu z lahkoto spreminjate kot in višino svetlobe. Na podstavku luči sta dva gumba, eden za vklop in drugi za izklop, kar je posledica tega, da v začetku izdelave flurescenčnih luči, le te še niso imele zaganjalnikov. Podjetje Dazor sta leta 1938 ustanovila Harry Dazey in profesor z univerze v Washingtonu Albert Perbal. Natančno uravnotežena luč je v štiridesetih letih revolucionirala industrijo svetilk. Dazor je bil tudi prvi proizvajalec, ki je tehnologijo prenosne delovne svetilke združil s fluorescenčnimi žarnicami. Podjetje še vedno proizvaja podobno razsvetljavo. Dotični model, model 1000, je bil izdelan v  različnih barvah, med leti 1940 in 1960. Njena raba v Evropi je bila najbolj razširjena v Antwerpu v Belgiji, v diamantni industriji, na splošno pa je bila priljubljena svetilka arhitektov in drugih mojstrov, ki pri svojem delu potrebujejo veliko svetlobe. Mere: 52 x 37 x 33 cm Teža: 4,2 kg Luč je dobro ohranjena. Za dve fluorescenčni sijalki T8. Luč je na novo ožičena.
Zapri

NAMIZNA LUČKA

46,00 

Namizna lučka iz sredine prejšnjega stoletja.

Simpatična namizna svetilka, iz kovine  in s stekleno zastorko. Kot nalašč za popestritev mize, police ali nočne omarice. Mere: 13 x 12 cm Teža: 0,5 kg Namizna lučka je dobro ohranjena. Za žarnico E14. Cena za eno.
Zapri

STROPNA LUČ MEBLO

98,00 

Stropna luč izdelana v podjetju Meblo, v 70ih letih prejšnjega stoletja.

Barvita in ikonična luč, ki je v preteklem stoletju krasila marsikatero Jugoslovansko stanovanje, je zaradi brezčasnega dizajna, še vedno idealna za popestritev vaše kuhinje, jedilnice.. Mere: 69 x 50 cm Teža: 1,2 kg Stropna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.
Zapri

NAMIZNA LUČ

185,00 

Namizna luč, iz začetka 20. stoletja.

Namizna luč v značilnih manirah obdobja art nouveau. Z njo boste popestrili svojo mizo, lahko jo uporabite kot dodatno luč v temnejših prostorih ali pa vam bo razsvetljevala noči na vaši nočni omarici. Kakorkoli se boste odločili, z njo boste v prostor vnesli pristen šarm art nouveaua. Mere: 32 x 21 x 12 cm Teža: 1,4 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E27.