Nobena misel nas ne bo preganjala tako, kot misel na starino, ki je nismo kupili.

Prikazovanje 1–24 od 176 rezultatov

Meni

INVENTIVNO POPRAVLJEN KOZAREC

Inventivno popravljen kozarec.

Ta kozarec je nekaj povsem posebnega, pa ne zaradi kozarca samega ampak zaradi popravila, ki je bilo na njem narejeno. Inventivno popravilo je bilo izvedeno, ko se je kozarec razbil, njegov lastnik pa ga je očitno tako zelo cenil, da ga je popravil z lepo pleteno žico. Najbolj zanimivo pa je da kljub razpokam kozarec še vedno drži vodo. Čudovit unikaten kos preteklosti, ki bo izjemen kos v zbirki. Inventivna popravila so namreč cenjena pri mnogih zbirateljih in tudi muzejih, ki takšnim popravilom namenjajo tudi celotne muzejske zbirke. Inventivna popravila so popravila, ki se naredijo ko se predmet poškoduje. Na japonskem se takim popravilom pravi “kintsugi”, tam pa že od nekdaj velja če je nekaj poškodovano in ima zgodovino, to postane še lepše in veličastnejše, za to so pogosto, poškodbe zapolnili z zlatom. To nam pokaže da so ljudje svojo imovino včasih precej bolj spoštovali in ko je prišlo do poškodb predmetov so jih obnovili, ne pa zavrgli in nadomestili z novimi kot to počnemo dandanes. Tudi premožnejši ljudje stvari niso kar zavrgli in zamenjali z novimi, so pa poškodovani predmet zaupali rokodelcu, ki je lahko ne samo obnovil predmet, ampak s popravilom naredil še dodatno dekorativno vrednost. Mere: 15,5 x 7 cm Teža: 450 g Kozarec je dobro ohranjen.

POLIČNIK

Poličnik, iz konca 19. stoletja.

Izjemen poličnik, ki je v celoti izdelan iz medenine in bogato okrašen. V prostor ga lahko umestite na najrazličnejše načine, saj je odličen dekorativen kos, prav tako pa izredno priročen in uporaben. Mere: 74 x 51,5 x 40,5 cm Teža: 24 kg Poličnik je odlično ohranjen.

ANGELČKA

Angelčka, izdelana iz lesa, cca. 1900.

Angelčka, izrezljana iz lesa, ročno pobarvana in pozlačena. Izdelana po manirah baročnih angelov. Izredno lep okras, ki je poleg tega tudi poln simbolike. Mere: 13,5 x 9 x 6 cm Teža: 100 g Angela sta odlično ohranjena.

BRUTALISTIČNA NAMIZNA LUČ

Brutalistična namizna luč.

Skulpturalna namizna luč, predstavnica obdobja brutalizma, je izdelana iz kovine in predstavlja družino ob ognju. Zaradi svojega zanimivega videza je to odlična dekorativna luč ali dodatna luč v prostorih kjer si želite ambientalno svetlobo. Mere: 18 x 11 cm Teža: 0,6 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E14.

NOČNA OMARICA

Nočna omarica, izdelana v Nemčiji, v 30ih letih prejšnjega stoletja.

Kovinska nočna omarica, je bila v prvi polovici prejšnjega stoletja uporabljena v bolnišnicah, zdaj pa lahko njen industrijski slog popestri vašo spalnico, kopalnico ali kateri drug prostor, kjer potrebujete dodatno shrambo. Patina, ki je nastala na barvi tekom let, ji doda še dodaten šarm, kovinska konstrukcija pa zagotavlja, da bo ta omarica del vaših življenjskih prostorov še mnogo let. Zanimiv in uporaben industrijski dodatek za vaš dom. Mere: 77 x 41 x 41 cm Teža: 17 kg Nočna omarica je dobro ohranjena.

CHIAVARI OPÉRA STOL

Chiavari Opéra stol, iz sredine prejšnjega stoletja.

Ta eleganten neoklasični stol Chiavari Opéra je izdelan iz polirane medenine. Zasloveli so, ko so jih leta 1953 uporabili na poroki Johna in Jackie Kennedy. Medeninast okvir ima veliko težo in podrobnosti, ki je znak kakovosti, značiln za italijansko obrt. Sprednje vretenaste noge imajo obliko balustrade, ki se na dnu konča s konico, ki je značilen za to obdobje. Zadnje noge potekajo neprekinjeno navzgor, kar zagotavlja trdnost stola. To je odličen stol za toaletno mizo ali pa ga uporabite za stranski stol, da bo navduševal s svojo eleganco. Stoli Chiavari so dobili ime po italijanskem mestu, od koder izvirajo. To mestece na severu Italije je te stole začelo proizvajati na začetku 19. stoletja. Leta 1807 je Gaetano Descalzi oblikoval lahek, eleganten, a trden stol iz češnjevega lesa, znan kot “Chiavarine”. Zasnova je temeljila na stolu Ludvika XV s stranskim naslonjalom, vendar brez oblazinjenja. Sprva so bili te stoli namenjeni jedilnicami, po veliki prepoznavnosti po Kennedyjevi poroki, pa so postali priljubljeni stoli v plesnih dvoranah in kot razkošni stranski stoli v domovih. Mere: 90 x 43 x 42 cm Teža: 6 kg Stol je dobro ohranjen.

BETONSKA GLAVA

Betonska glava.

Betonska glava starejšega moškega, bo ekstravaganten okras za vaš vrt, atrij ali stanovanje. Na glavi lahko opazimo patino, ki je nastala skozi leta izpostavljanja vremenskim vplivom. Mere: 41 x 24 x 18 cm Teža: 18 kg Glava je odlično ohranjena.

REX STOL

Stol Rex, izdelan v sredini stoletja, v podjetju Stol Kamnik.

Stol Rex  je eden najbolj znanih izdelkov slovenskega industrijskega oblikovanja .Leta 1952 ga je oblikoval in zasnoval arhitekt in oblikovalec Niko Kralj, ki je bil tedaj vodja Stolove razvojne službe. Kralja uvrščajo med svetovne industrijske oblikovalske legende. Rex je bil prvi stol v Sloveniji, oblikovan za množično proizvodnjo, izdelan v tehnologiji stiskane, luknjane vezane plošče. Postal je zgled ergonomsko in funkcionalno brezhibnega izdelka, ter kultni predmet dizajnersko osveščenih posameznikov po vsem svetu. Do danes so izdelali več kot 2 miljona stolov. Stol Rex je vključen v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MOMA v New Yorku, danskega muzeja oblikovanja (Designmuseum Danmark) in Museumsquartierja na Dunaju. Zdaj je lahko ta kultni stol del vašega domovanja, kot stranski stol, ko imate na obisku več gostov, kot vrtni stol ali pa kar tako, tam kjer ga boste lahko vedno občudovali in uživali v njegovi udobnosti. Mere: 83 x 65 x 58,5 cm Teža: 5 kg Stol je odlično ohranjen.

OGLEDALO

Ogledalo, izdelano v 60ih letih prejšnjega stoletja.

Manjše ogledalo, s prefinjenimi vzorci v rokoku stilu, s podobo angela in leva, bo kot nalašč za okrasitev in popestritev prazne stene. Ogledalo ni le čudovit okras za steno, ampak je eden ključnih gradnikov v domovanju. Pomislite, imamo jih na hodnikih, pri vhodnih vratih, v spalnici in nenazadnje v kopalnici, kot pripomoček za osebno urejanje, a ogledala so lahko tudi čudovit prenašalec svetlobe, zato jih lahko obesimo tudi v sobah kjer jih ponavadi ne potrebujemo in s tem vizualno popestrimo sobo in ji dodamo nekaj svetlobe. S starimi ogledali, na katerih zasledimo tudi čudovito patino, v svoj dom vnesemo unikatnost, ki vas bo navdihovala še leta. Mere: 64 x 33 x 4,5 cm Teža: 1 kg Ogledalo je odlično ohranjeno.

STROPNA LUČ

Stropna luč, izdelana v podjetju Banci Firenze, v sredini prejšnjega stoletja.

Stropna luč, ki nas očara z naravnimi elementi, v dizajn so namreč vključeni listi hrasta in praproti.  Pozlata na luči, se je skozi leta čudovito patinirala, kar ji doda še kanček več očarljivosti. Tako je ta izjemna luč, odličen dekorativni in uporabni kos, za katerikoli prostor. Banci Firenze – svoje ime dobi po ustanovitelju Giuseppeju Banciju, ta je vrata svojega podjetja prvič odprl leta 1899, najprej kot trgovino, kasneje pa so dodali še delavnico kjer so restavrirali lestence in ogledala. Hitro so zasloveli kot spretni mojstri, saj so delali kot v preteklosti in uporabljali iste materiale. Mestni predel v katerem se je nahajal Banci, je bil že od srednjeveški časov poznan kot “Zadruga z umetniki in obrtniki” in po celem svetu znan, po spretnih kovaških mojstrih. Zahvaljujoč tej zadrugi, je mesto Firence postalo velika gospodarska sila in središče, kjer so se srečevali znani umetniki in obrtniki. Prav zgodovina mesta in seveda vsa pridobljena znanja, ki jih je dobil v letih restavriranja, pa v 30. letih Giuseppeja Bancija navdihni, da je s svojima otrokoma Gastonom in Ghito, začel izdelovati prve lestence “Banci”. Gaston, že mlad umre, a izdelovanje lestencev se tu ne konča, poslovanje Bancija prevzame Ghita, kasneje pa se družbi pridružijo trije otroci Gastona. Prav ta generacija pa je ime Banci postavila na nov nivo. Prodajo so razširili še v druge države in izdelali nove modele luči. To je privedlo do novih zbirk in novih, unikatnih predmetov, v cvetočem simbiotičnem razmerju med enkratnimi kosi in majhnimi serijskimi produkcijami. Danes Jacopo Banci sodeluje skupaj z očetom Massimom Banci, tako je podjetje Banci že 100 let in štiri generacije, kulturna vrednost in obrtniški ponos Firenc. Mere: 42 x 42 x 13 cm Teža: 1,5 kg Stropna luč je odlično ohranjena. Za devet žarnic E14.

PREDALNIK

Predalnik, iz začetka 20. stoletja.

Predalnik primeren za vsak dom, pisarno ali restavracijo. Svoje mesto bo našel v spalnici, kjer bo zaradi globokih predalov odličen za organiziranje oblek ali pa v dnevni sobi, kjer boste vanj lahko pospravili knjige in ostale drobnarije. Mere: 127 x 100 x 60,5 cm Teža: 30 kg Predalnik je odlično ohranjen.

ČRNILNIK

Črnilnik, izdelan v 1880 letih, v Angliji.

Prefinjen črnilnik, z okrasi iz biserovine in kristalnimi posodicami za črnilo. Kje so časi, ko je bilo še vse napisano s peresom in so bile mize popackane od črnila? Sedaj si lahko svojo mizo popestrite s tem čudovitim črnilnikom, čeprav ga morda ne boste uporabljali, pa vam bo vsakodnevno vzbujal domišljijo in vas popeljal v nek drug čas. Morda pa se ukvarjate s kaligrafijo ali pa le ljubite star način pisanja, potem vam bo gotovo prišel še kako prav in vam bo poleg čudovitega okrasa na mizi, tudi odličen pripomoček pri pisanju. Mere: 24,5 x 21 x 9,5 cm Teža: 0,8 kg Črnilnik je dobro ohranjen.

GLOBUS

Globus, iz sredine prejšnjega stoletja, izdelan v Italiji.

Globusi so od nekdaj priljubljen dodatek v domovih. Stoletja nazaj so predstavljali statusni simbol, kot darilo pa so si ga pogosto izmenjali svetovni voditelji, kot simbol moči in nadvlade. Pomembni kot inštrument so bili pri plovbah, pa tudi kot izobraževalni pripomoček za najmlajše. Tudi danes je globus, lahko osrednja nota prostora, z lučko ki jo ima pa postane tudi zanimiva ambientalna luč. Mere: 55 x 43 cm Teža: 3 kg Globus je odlično ohranjen.
Zapri

STOL REX

Stol Rex, izdelan v sredini stoletja, v podjetju Stol Kamnik.

Stol Rex  je eden najbolj znanih izdelkov slovenskega industrijskega oblikovanja .Leta 1952 ga je oblikoval in zasnoval arhitekt in oblikovalec Niko Kralj, ki je bil tedaj vodja Stolove razvojne službe. Kralja uvrščajo med svetovne industrijske oblikovalske legende. Rex je bil prvi stol v Sloveniji, oblikovan za množično proizvodnjo, izdelan v tehnologiji stiskane, luknjane vezane plošče. Postal je zgled ergonomsko in funkcionalno brezhibnega izdelka, ter kultni predmet dizajnersko osveščenih posameznikov po vsem svetu. Do danes so izdelali več kot 2 miljona stolov. Stol Rex je vključen v zbirko Muzeja sodobne umetnosti MOMA v New Yorku, danskega muzeja oblikovanja (Designmuseum Danmark) in Museumsquartierja na Dunaju. Zdaj je lahko ta kultni stol del vašega domovanja, kot stranski stol, ko imate na obisku več gostov, kot vrtni stol ali pa kar tako, tam kjer ga boste lahko vedno občudovali in uživali v njegovi udobnosti. Predstavljeni stol Rex je nizka "lounge" izvedba. Stol je še posebej zanimiv zaradi barve, ki je pri Rex stolih redka, a zato še posebej iskana. Mere: 76 x 66 x 61 cm Teža: 5 kg Stol je odlično ohranjen.

NAMIZNA LUČ

Namizna luč iz 40ih let, prejšnjega stoletja.

Simpatična namizna svetilka, iz kovine  in s stekleno zastorko. Kot nalašč za popestritev mize, police ali nočne omarice. Mere: 20 x 18 x 12 cm Teža: 1,6 kg Namizna luč je odlično ohranjena. Za žarnico E14.

PISARNIŠKI STOL

Pisarniški stol iz 30ih let, prejšnjega stoletja.

Lesen vrtljiv stol, bo dodal šarm vsaki delovni sobi.  Primeren za vsako delovno ali pisalno mizo. Zaradi navoja nastavljiv v višino. Mere: 78 x 54 cm Teža: 4,5 kg Stol je dobro ohranjen.

PISALNA MIZA

Pisalna miza, iz sredine 19. stoletja.

Pisalna miza, ki vas prav gotovo ne bo pustila ravnodušnih. Miza je izjemne velikosti, kar vam zagotavlja, da boste na njej imeli dovolj prostora za vse stvari, ki jih potrebujete za delo, zato več kot primerna za vašo pisarno ali delovno sobo. Ima kar devet predalov, kar vam omogoča, da boste lahko stvari po njih dobro organizirali in si s tem zagotovili, bolj urejen delovni prostor. Pisalna miza pa ne bo samo uporaben kos, ampak bo zaradi izjemnih podrobnosti, kot so čudovite medeninaste ročke na predalih in prelepega furnirja, tudi odličen dekorativen kos. Njena posebnost je tudi ta, da je zadnja stran mize prav tako oblečena v čudovit furnir, kar vam omogoča, da lahko mizo postavite tudi sredi prostora. Mere: 190 x 93 x 80 cm Teža: 35 kg Miza je odlično ohranjena.

KLOP

Klop iz 19. stoletja.

Lesena kmečka klop, preprost a izjemno uporaben dodatek, za kateri koli prostor. Mere: 150 x 79 x 45 cm Teža: 16 kg Klop je dobro ohranjena.

SVEČNIK

Svečnik, iz konca 19. stoletja.

Medeninast svečnik, v baročnem stilu. Svečniki, so dobrodošel okras v vsakem domu. Lahko jih imamo v jedilnici, da razsvetlijo praznično večerjo, lahko v spalnici da naredijo romantično vzdušje, kakorkoli ga uporabimo svečnik je gotovo eden tistih predmetov, ki nam pride prav ob vsaki priložnosti. Mere: 44 x 23 x 19 cm Teža; 2,3 kg Svečnik je odlično ohranjen.

VIKTORIJANSKA PSIHA

Viktorijanska psiha, izdelana konec 19. stoletja.

Psiha v empir stilu, se bo odlično podala v spalnico, hodnik ali vežo. Majhne podrobnosti, kot so ročaji in furnir položen v empir stilu, jo naredijo razkošno, enostavna oblika pa zagotavlja, da se bo zlila z vsakim stilom. Izredno priročna, saj se boste zaradi velikega ogledala v njem enostavno ogledovali, predalčki pa vam nudijo dodaten prostor za shranjevanje. Mere: 180 x 104 x 35 cm Teža: 27 kg Psiha je odlično ohranjena.

STOL

Stol, iz sredine prejšnjega stoletja. Izdelan v Italiji.

Zanimiv stol, ki bo odličen poudarek za sobo, kjer radi posedate. Stol je zaradi svoje oblike izredno udoben, zaradi svojega izgleda pa izredno dekorativen. Mere: 72 x 70 x 52 cm Teža: 5,5 kg Stol je odlično ohranjen.

NAMIZNA LUČ

Namizna luč, izdelana v nemškem podjetju Graeco Leuchten v 70ih letih prejšnjega stoletja.

Namizna luč iz stekla in plastike, bo zaradi svoje nenavadne oblike in pastelnih barv, odličen dodatek tako na nočni omarici, kot mizi ali polici. Z njo boste prav gotovo lahko ustvarili zanimivo atmosfero in ambient. Mere: 20,5 x 12 cm Teža: 500 g Namizna luč je odlično ohranjena.

STENSKA LUČ

Stenska luč, iz sredine prejšnjega stoletja.

Izredno zanimiva stenska luč, ki je izjemno dekorativna, zato prava izbira za popestritev prazne stene in prostora, kjer si želite ambientalne svetlobe.  Ta luč je posebej zanimiva zaradi slike, ki predstavlja pastirje pri počitku, ker pa je slika prosojna se skozi njo čudovito preliva svetloba, kristali pa svetlobe še bolj razpršijo, kar zagotavlja spektakularno ambientalno svetlobo. Mere: 28 x14 x 9 cm Teža: 0,6 kg Luč je dobro ohranjena. Za žarnico E14.

POSODA

Posoda, iz 30ih let prejšnjega stoletja.

Kristalna posoda s podstavkom bo odličen dodatek na vaši mizi ob pogostitvah in obiskih, kjer bo vsem padel v oči.  Uporabite ga kot zanimiv dodatek vaše mize, lahko pa je tudi odlično darilo, za nekoga z okusom. Mere: 22,5 x 16 x 11 cm Teža: 0,6 kg Posoda je odlično ohranjena.