IKONE NOTRANJEGA OBLIKOVANJA

HARVEY GUZZINI

HARVEY GUZZINI podjetje, ki ga v Sloveniji dobro poznamo, predvsem v povezavi z še enim legendarnim podjetjem Meblo, a o njem prav gotovo ne vemo veliko. Največkrat nas ime namreč spomni, na čudovite stropne luči, ki so bile zelo priljubljene v jugoslovanskih gospodinjstvih, a temu čudovitemu sodelovanju, ki je prinesel mnogo legendarnih kreacij, se bomo posvetili nekoliko kasneje v prispevku, najprej pa se posvetimo zgodnjim letom, tega ikoničnega podjetja.

Vse se začne s starejšimi od bratov Guzzini, Giovannijem, Raimondom in Virgiliom, ki so iskali lasten način izražanja svojih podjetniških sposobnosti zunaj podjetja Bratov Guzzini, ki ga je ustanovil njihov oče. Zgodba, oživi leta 1958, ko so sprva ustanovili obrtno podjetje Harvey za proizvodnjo emajliranih bakrenih predmetov. Zmotno se še danes velikokrat zdi da je Harvey Guzzini, oblikovalec ali pa vsaj eden od bratov Guzzini, čemur pa ni tako. Navdih za ime podjetja so namreč našli v zajcu Harveyu, protagonistu istoimenskega filma iz leta 1950, ki je bil namišljeni prijatelj glavnega lika, ki ga je upodobil James Stewart. Že naslednje leto pa bratje izkoristijo priložnost za proizvodnjo akrilnih svetilk in Guzzini Raimondo ustanovi Harvey creazioni, h kateremu je bila dodana proizvodnja modernih lestencev iz pleksi stekla v sodelovanju z mladim Adolfom Guzzinijem, ki je tedaj še študiral.

Tovarna v Le Grazie.

Tako se je začela prva proizvodnja svetilk, ki sta jih zasnovala oblikovalca, kot sta Karl Roters in Charles Josteen, leta 1960 pa se proizvodnja preseli iz pritličja doma Giannunzia Guzzinija v Recanatiju, v novo tovarno v Le Grazie s približno 800 kvadratnimi metri, kar pomeni začetek prave proizvodnje stvaritev Harvey Guzzini. Začenja se postopna rast tega, kar bo postalo legendarno podjetje, ki ga danes poznamo vsi. Leta 1963 se tako rodi Harvey Creazioni Snc di Guzzini R. & C. Partnerji pa so Giovanni, Raimondo, Virgilio, Giuseppe, Giannunzio in Adolfo, ki so vsi enakovredni partnerji podjetja, ki se bo odslej ukvarjalo izključno z razsvetljavo.

Bratje Guzzini z družinami in delavci.

Luigi Massoni

 

 

Bratje so nato zaposlili arhitekta in oblikovalca Luigija Massonija, na pobudo vodilnega uvoznika plastike tistega časa Maurizia Adreania. Massoni tako od takrat skrbi za njihovo oglaševanje, kar poveča prepoznavnost podjetja in njihovih stvaritev.

 

Galerija Lafayette

 

Leta 1967 tako bratje Guzzini že razstavljajo svoje izdelke v Parizu v Domusu v galeriji Lafayette pod imenom Design House (DH), kjer je podjetje predstavilo svetilke več znanih oblikovalcev, med njimi tudi Gia Pontija. Uspeh, ki jim ga je prinesla razstava so izkoristili tako, da so leta 1969 odprli maloprodajno trgovino v središču Milana, imenovano Harvey Guzzini DH, s čimer se znamka uvrsti med vrhunske italijanske oblikovalske hiše.

Sredi 70ih let prejšnjega stoletja, se podjetje Harvey Guzzini, poda v bolj inovativne vode. Ustvarijo paleto inovativnih svetilk, vključno z lučmi z revolucionarnimi varnostnimi sistemi in Ufo serijo profesionalnih projektorjev, za nizkonapetostne halogenske žarnice.

V tistih letih se tudi razvije sodelovanje z novogoriškim Meblom, saj so se v podjetju Guzzini, želeli preizkusiti tudi v oblikovanju pohištva. Takrat nastanejo tudi luči, ki so bile zelo priljubljene v jugoslovanskih gospodinjstvih. Zdaj že ikoničen dizajn, čistih in minimalističnih linij, združenimi z elegantnimi, ukrivljenimi futurističnimi senčniki, ki so pogosto v drznih odtenkih oranžne in rumene barve, so še danes priljubljene tako med zbiratelji, kot med ljubitelji elegantnih interjerjev. So namreč tudi izjemno kakovostne, po videzu pa še vedno moderne in dovolj preprostih linij, da sovpadajo z vsakim stilom. Nekaj takšnih legendarnih stropnih luči izdelanih v sodelovanju Harvey Guzzini in Meblo lahko najdete tudi v naši ponudbi.

 

 

Po izredno uspešnem sodelovanju se leta 1981 Harvey Guzzini ponovno preimenuje, tokrat v iGuzzini, pod katerim imenom delujejo še danes. Takrat začnejo tudi utrjevati svojo identiteto s sloganom “Industria Illuminotecnica” (Proizvodnja razsvetljave) in lansirajo kampanjo”Illuminare gli italiani” (Razsvetljava Italijanov), ki se uporablja do leta 1992.

Logo, ki ga uporabljajo še dandanes.

Castiglioni in Aulenti

Troy Lighting Research Center, New York

V 80ih letih, se z vrsto izobraževalnih tečajev za oblikovalce, proslavijo tudi kot pionirji pri širjenju svetlobne kulture. Leta 1988 pa Harvey Guzzini doseže kar dva pomembna mejnika. Oblikovalca Gae Aulenti in Piero Castiglioni oblikujeta Cestello: prvi izdelek z več žarnicami in projektorji, ki jih je mogoče zasukati posamično zahvaljujoč sistemu univerzalnih zglobov in začnejo izvajati prve poskuse na področju biodinamične svetlobe v sodelovanju z raziskovalnim centrom Troy Lighting Research Center v New Yorku.

Leta 1989 in 1991 pa jih doleti velika čast saj prejmejo nagrado Compasso d’Oro. To je nagrada za industrijsko oblikovanje, ki so jo leta 1954 po zamisli Gia Pontija in alberta Rossellija ustvarili v podjetu La Rinascente, zdaj pa velja za najprestižnejšo na svojem področju.

Bruno Gecchelin

Projektor Shuttle

Prvo leto nagrado dobijo za Shuttle – to je profesionalni projektor za notranjo razsvetljavo, ki ga je oblikoval Bruno Gecchelin. Leta 1991 pa to prestižno nagrado dobijo za svojo široko zavezanost promociji in razvoju oblikovanja. Že leta 1993 pa se pokaže uspeh za sodelovanje z raziskovalnim centrom iz New Yorka saj v Muzeju znanosti in tehnologije v Milanu, iGuzzini predstavi eksperimentalni prototip SIVRA, prvo biodinamično svetilko.

 

Podjetje Guzzini pa je pionir še na enem zelo pomembnem področju. So namreč prvo podjetje, ki je začelo opozarjati na svetlobno onesnaževanje in so že leta 1994 sprožili kampanjo “Con iGuzzini contro l’inquinamento luminoso” (Z iGuzzini proti svetlobnemu onesnaževanju),ki nas opozarja na varčevanje z energijo in k ohranitvi zvezdnatega neba, še posebej pa k pozornosti, da na tem planetu nismo sami in da je noč pomembna za marsikatero nočno žival, ki ji naše pretirano osvetljevanje noči, krade življenjski prostor.

Kampanja iGuzzini, za boj proti svetlobnemu onesnaževanju.

Leta 1998 v galeriji Borghese, razkrijejo nov način za razsvetljevanje pomembnih kosov zgodovine, s tem pa začnejo s svojim programom za promocijo in krepitev kulturne dediščene tako v domači Italiji kot po vsem svetu. Čez nekaj let, je ta program poznan pod imenom Light is Back

Kipi v galeriji Borghese.

Istega leta pa prejmejo novo nagrado Compasso d’Oro, tokrat za prvi indirektni sistem mestne razsvetljave, ki ga je zasnoval Renzo Piano.

Naslednje leto, pa pri Harvey Guzzini ponovno postrežejo z inovativnostjo, oblikovalec Jean Michel Wilmotte, namreč predstavi povsem nov način osvetljevanja mest, ki ga zdaj vidimo že skoraj povsod, namreč domisli se, da bi lahko v mesto svetlobo prinesel z osvetljevanjem fasad.

Jean Michel Wilmotte

Fasada osvetljena na način Jeana Michela Wilmotta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S svojo inovativnostjo, pa nadaljujejo tudi v novem tisočletju. Ena pomembnejših v teh zadnjih letih je prav gotovo tista iz leta 2015, ko za da Vincijevo Zadnjo večerjo, s svojimi inovativnimi pristopi izdelajo povsem nov sistem osvetlitve, kar omogoči, da si fresko lahko ogleda večje število umetniških navdušencev.

Leonardo da Vinci – Zadnja večerja

 

Zdaj imajo svoje veje razširjene že v kar 20 državah in so prisotni na petih kontinentih.

Tako je Harvey Guzzini, eno pomembnejših podjetji preteklega stoletja, zaradi svoji naklonjenosti inovacijam in vrhunskemu oblikovanju, pa smo prepričani, da bodo ustvarili, še marsikatero legendarno svetilo, zato je iGuzzini prav gotovo vredno spremljati na njihovi poti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja