IKONE NOTRANJEGA OBLIKOVANJA

BAROVIER & TOSO

Kaj si predstavljate, ko pomislite na družinsko podjetje? Gotovo pomislite na znanje, ki se prenaša iz roda v rod, na tradicijo, ki jo skrbno varujejo družinski člani… Mi prav gotovo pomislimo na Barovier, ime, ki je že vse od leta 1295, sinonim oblikovanja muranskega stekla.  S tem so tudi eno redkih podjetij, ki se lahko pohvalijo s tako dolgo zgodovino in so najstarejša delujoča steklarna na svetu.

Družina Barovier, je v Benetke iz Trevisa prišla že v poznem 11. stoletju. Že takrat so bile Benetke, po svetu poznane po svojih steklarjih. Takrat so svoje delavnice še imeli v središču Benetk, a ker so bile delavnice steklarjev zaradi občutljivih materialov in orodij, velikokrat vir požarov in ostalih nesreč, so njihove delavnice v koncu 11. stoletja, premaknili na otok Murano. Z njimi se je selila tudi družina Barovier, ki ima svojo delavnico še dandanes na otoku Murano.

 

Prvič je njihovo steklarsko udejstvovanje zabeleženo že leta 1295, a svojo prvo svetovno slavo, so dosegli šele v zgodnjem 15. stoletju. To doseže Angelo Barovier, ki je bil velik ljubitelj tako znanosti kot umetnosti. S prepletanjem teh dveh področij, ustvari marsikatero novo steklarsko tehniko, a najbolj znan postane po “cristallinu”, to steklo je ena najprozornejših in najčistejših, kar Barovieru zagotovi ekskluzivni patent Beneške republike. V tistem času je prepoznan in postavljen ob bok Michelangelu in Da Vinciju. Patent, je Angelu Barovieru zagotovil, da je postal edini proizvajalec ogledal v Evropi, s čimer je otok Murano in Benetke, postavil v ospredje steklarske industrije. Tako so v tistem najbolj slavnem obdobju – med leti 1500 in 1600 – na Muranu obratovale kar tri Barovierove delavnice, te pa so bile med seboj povsem ločene. Družina Barovier je znala iti v korak s časom, tako jih ne preseneti niti baročno obdobje, ko so morali svojo preciznost in spretnost v detajlih še nadgraditi, hkrati pa so se še vedno trdo oklepali družinske tradicije in skrivnosti, ki so jih pridobivali stoletja, skrbno držali zase. Nekje v 17. stoletju, pa jih v izdelovanju stekla dohitijo tudi nekatere druge države, na primer Anglija in Francija, predvsem pa Bohemia (današnja Češka), ki v tistem času postane izredno priljubljena med visoko družbo.

danski kralj Friderik IV

V 18. stoletju se zdi , da gredo stvari ponovno v pravo smer, ko mesto Benetke, danskemu kralju Frideriku IV podarijo zbirko stekla, za katero kralj izdela posebno sobo, s tem pa muransko steklo ponovno pridobi na prestižu. Na žalost leta 1797, potem, ko je Napoleon osvojil Benetke, ukinejo vse beneške cehe, kar pomeni da muranske steklarje in s tem tudi družino Barovier pahnejo v zaostanek, kar kliče po tem, da družina ponovno najde novo pot.

logo Barovier&Toso

logo Barovier&Toso

Zaradi novo nastalih izzivov, se poprej tri ločene delavnice Barovier – znane tudi kot Angel, Zvezda in Zvon, ki še danes predstavljajo grb podjetja – združijo v eno pod imenom Artisti Barovier. V istem obdobju pa druga družina muranskih steklarjev ravno tako išče svojo pot nazaj med steklarsko elito. Tako šest bratov družine Toso leta 1854 odpre steklarsko podjetje, ki obuja pozabljene renesančne steklarske tehnike, med njimi tudi tehnike družine Barovier.

Barovierji v tem času svojo pozornost usmerijo predvsem v dizajn in tako leta 1880, odprejo svoja vrata vsem umetnikom, kiparjem, arhitektom… te kolaboracije so značilnost podjetja še danes.

Ercole Barovier

Usmerjenost v dizajn in v nove tehnike pa se pokaže predvsem leta 1919, ko očetovo steklarno prevzameta brata Ercole in Nicolo Barovier, takrat pa se steklarna preimenuje v “Vetreria Artistica Barovier”. Ercole že naslednjega leta postane generalni direktor, kar mu omogoči da uvede nove dizajne. Ercole je bil neumoren ustvarjalec, ki se je ves čas izpopolnjeval, predvsem v tehniki barvanja stekla in iskanju novih slogov.

pladenj Barovier&Toso, 1940

Po finančni krizi leta 1929, je Murano utrpel kar nekaj zaprtij ključnih steklarstev in tako so se da bi preživeli, mnogi med njimi združili v skupine, med njimi tudi Artistica Soffiera e Vetreria – Barovier, Seguso & Ferro Toso (umetniški steklopiharji in steklarji). Steklarna Seguso sicer kasneje nadaljuje svojo pot, a steklarski družini Toso in Barovier leta 1936 še bolj združita svoje moči in le šest let kasneje se uradno preimenujejo v Barovier & Toso, ime pod katerim delujejo še danes. Tako so s skupnimi močmi prebrodili težke čase druge svetovne vojne in se po koncu le te vrnili še močnejši. Ker so bili že iz zgodovine vajeni spreminjanja s časom, od baroka, artdecoja…so tudi v 50ih letih hitro našli svojo umetniško pot v preferencah minimalizma, ki ga je prinesla sredina stoletja.

Zaradi njihovih posebnih znanj in čudovitega obvladovanja oblikovanja stekla, so postali znova priljubljeni med elito. Tako si njihovih del želijo v hotelih Ritz-Carlton, v Bulgariju, njihove stvaritve želijo v prestižnih trgovinah Louis Vutton, Cartier, Dolce&Gabbana.

kraljica Elizabeta

Leta 1962 jih še dodatno povzdigne obisk angleške kraljice Elizabete, kar še dodatno podžge priljubljenost njihovih del. Ercole Barovier je v vsem tem času še vedno umetniški vodja podjetja in to vse do leta 1972, v tem času pa ustvari ogromno priznanih in cenjenih dizajnov, ki jih podjetje izdeluje še dandanes, npr. lestenec Venezia 1295. Tako je Ercole legenda in eden od najuspešnejših Barovierjev v vseh stoletih njihovega ustvarjanja.

lestenec Venezia 1295

Po koncu Ercolovega obdobja, na njegovo mesto stopi sin Angelo, ki prav tako nadaljuje z delom svojih prednikov. Njegovo najbolj znano delo je lestenec  Taif, ki je bil izdelan za Savdsko Arabskega kralja in njegovo novo palačo.

 

Kljub stoletjem, ki so pretekla za to družinsko podjetje, se pravzaprav v tem času delo ni prav veliko spremenilo. Še vedno se vse dela ročno in spretni mojstri, še vedno preživijo nešteto ur za vročimi puhtečimi pečmi, da bi iz peska in ognja izdelali neverjetne steklene umetnine. Tudi zdaj v 21. stoletju je Barovier&Toso sinonim za edinstvena dela iz pihanega muranskega stekla in še vedno ostajajo varuhi starodavnih tradicij, v njihovih delih pa še vedno zaznamo njihovo željo in skrb , da ostane dediščina njihovih prednikov na prvem mestu.

 


Tudi vi v svoj dom vnesite nekaj tradicionalnosti, prefinjenosti in prestižnosti, z izdelki Barovier&Toso. Sledite spodnji povezavi in izberite svoj kos!

Izdelki Barovier&Toso v spletni starinarnici Raro antiques.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja